Gatunek: Stout

Stout to piwo ciemne, warzone z wykorzystaniem amerykańskich lub brytyjskich drożdży górnej fermentacji, słodów czekoladowych oraz palonych, czasami również karmelowych i słodu owsianego. Wszystkie rodzaje Stouta są czarne i nieprzejrzyste. W zapachu znajdziemy świeżo paloną kawę oraz aromaty owoców (pomarańcze, cytryna, limonka).

Gatunki piw

Browar

Więcej opcji...
  • Piwo „Breakfast Stout” Browar Funky Fluid

    12,20 
    Czytaj dalej
  • Piwo „Summer Time Miami Sunset” Rock Browar Jarocin

    13,10 
    Do koszyka
  • Piwo „Whisky Stout” Browar Staropolski

    7,60 
    Do koszyka
  • Piwo „Siła Spokoju-francuski koniak” Browar Za Miastem

    11,50 
    Czytaj dalej
  • Piwo „Ciemne” Browar Szreniawa

    11,70 
    Do koszyka
  • Piwo Choco Stout Browar NooK

    12,20 
    Czytaj dalej
  • Piwo „Ciemność Widzę” Browar Moczybroda

    11,90 
    Do koszyka
  • Piwo „Baltic Imperial Stout” Browar Brovaria

    12,10 
    Do koszyka
  • Piwo „Cicha noc” Browar Za Miastem

    10,90 
    Do koszyka
  • Piwo „New Black” Browar Maryensztadt

    10,70 
    Czytaj dalej
  • Piwo „Ciacho” Browar Bojan

    7,20 
    Do koszyka
  • Piwo „Owsiany Stout” Browar Maryensztadt

    8,30 
    Do koszyka

Więcej informacji o gatunku piwa Stout

Stout to bardzo oryginalny rodzaj piwa rzemieślniczego.

Można powiedzieć, że Stout to mocniejsza odmiana angielskiego Portera. Pierwszy pojawił się w XVIII wieku jako Porter Stout. Królowały głównie w klasie robotniczej. Z czasem zaczęto używać określenia Stout bez przedrostka.

Klasyczny Stout to piwo ciemne, warzone z wykorzystaniem amerykańskich lub brytyjskich drożdży górnej fermentacji, słodów czekoladowych oraz palonych, czasami również karmelowych i słodu owsianego.

Wszystkie rodzaje Stouta są czarne i nieprzejrzyste.

Piana wyższa i trwalsza. Mocna goryczka pochodząca od nowofalowych odmian chmielu oraz wysuwająca się na pierwsze miejsce czekoladowa i palona słodowość, która może wprowadzić do piwa nawet nuty kwiatowe.

W zapachu znajdziemy świeżo paloną kawę. Wyczuwamy owoce (pomarańcze, cytryna, limonka) pochodzące od zastosowanego chmielu, które spełniają funkcję kontrującą dla palonego charakteru Stouta.

Wyróżniamy kilka rodzajów Stouta:

Stout owsiany – czarny, nieprzejrzysty, o drobnej, kremowej, jasnobrązowej pianie. W aromacie najbardziej wyczuwalna jest czekolada, kawa, ciasteczka i karmel. W zapachu możemy również znaleźć zioła, tytoń czy liście porzeczek, zapach chmielu, ale także owocowe nuty w stylu gruszek, jabłek i brzoskwiń. Użyty owies zapewnia doskonałą gładkość. W smaku wyraźna czekolada, kawa, orzechy czy zboże. Goryczka wyraźna, mocno zaznaczona, jednak krótka.

RIS/Imperial Stout – jak w przypadku innych Stoutów, barwa czarna, nieprzejrzysta, klarowna. Piana może być zarówno niska, kremowa i nietrwała, jak i wysoka, trwała i brązowa. W aromacie palona kawa, wyrazista czekolada, orzechy, ciasteczka, pumpernikiel, czasami karmel. Charakterystyczne dla Imperialnego Stouta są wyczuwalne owoce – śliwki, wiśnie, oraz te pochodzące od chmieli – pomarańcze, cytryna, limonka. Piwo rozgrzewające, delikatnie słodkawe, z mocną, długo utrzymującą się goryczką.

Milk Stout – nieprzejrzyste, ciemne piwo z pianką w kolorze cappuccino. Dodatkiem wyróżniającym ten styl jest laktoza. W aromacie wyczuwalna mleczna czekolada, lub kawa zbożowa z mlekiem, kakao, odrobina ziół i owoców.

Czy chcesz zgłębić wiedzę o piwach rzemieślniczych?

Zajrzyj na bloga, w którym opisujemy nasze doświadczenia z kraftowymi trunkami, lub wpadnij do nas do sklepu i porozmawiajmy osobiście. Zapraszamy:

Ta strona korzysta z ciasteczek – sprawdź naszą Politykę prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Czy masz skończone 18 lat?

Strona Kasta Chmielu zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Musisz potwierdzić swoją pełnoletność, fakt, iż zawartość strony nie została Ci narzucona i że chcesz zapoznać się z jej zawartością na własną odpowiedzialność.