Sour pochodzi z języka angielskiego i oznacza kwaśny. Pojęcie to używane w browarnictwie zostało zaadoptowane dla określenie grupy piw kwaśnych. Za ich fermentacje odpowiadają nie tylko drożdże, ale również bakterie, które dają kwaśny smak i aromat. W przeważającej części są to piwa z dodatkiem świeżych soków owocowych. Sour to piwo bardzo orzeźwiające.
Kwaśne piwa zawsze towarzyszyły człowiekowi podczas produkcji piw, ale szczególnie w ostatnich latach zdobyły uznanie wśród producentów napojów chmielowych. Tak naprawdę swój początek zawdzięczają piwom lokalnym, wytwarzanym dużo wcześniej na potrzeby własne, domowe.
Do nich możemy zaliczyć belgijskie piwo Farmhouse Ale, norweskie Kwejk czy chociażby fińskie piwo Sahti.
Dzisiaj nie używa się już tych samych drożdży jak dawniej np. tych do pieczenia chleba. Aktualnie wyróżniamy dwa sposoby produkcji piwa kwaśnego. Pierwszy polega na zastosowaniu dzikich bakterii i drożdży. Sposób drugi natomiast polega na wprowadzenie do procesu warzenia piwa wyselekcjonowanych, bardzo konkretnych szczepów drożdży, które odpowiadają za uzyskanie kwaśnego smaku piwa w idealnie sterylnych warunkach produkcji.
Najbardziej cenionym sposobem produkcji wśród smakoszy tego rodzaju piwa jest ten pierwszy, zwany tez fermentacją spontaniczną.
Spontaniczna czyli naturalna (naturalne drożdże i bakterie), dlatego, że jest to bardzo nieoczekiwany proces, w którym nie do końca wiadomo jaki będzie efekt końcowy procesu produkcji.
Najpopularniejszymi przedstawicielami piw kwaśnych są bezapelacyjnie belgijskie Lambiki. Są to piwa pszeniczne, niekiedy z dodatkiem wiśni czy malin. Produkowane są w okresie zimowym i poddawane leżakowaniu przez, co najmniej jeden rok.
Kolejne bardzo popularne piwa kwaśne to belgijskie Flanders Red Ale, niemieckie Gose z dodatkiem kolendry i soli morskiej, ale. nie można zapomnieć o niemieckim Berliner Weisse czy całej grupie kwaśnych piwach za ocenu American Wild Ale.
Zajrzyj na bloga, w którym opisujemy nasze doświadczenia z kraftowymi trunkami, lub wpadnij do nas do sklepu i porozmawiajmy osobiście. Zapraszamy:
OWI-TRADE Piotr Czechowski
ul. Obornicka 306, 60-691 Poznań
NIP: 778 014 40 59
e-mail: sklep@kastachmielu.pl
tel: +48 795 157 321
Nr konta
70 1050 1520 1000 0097 4120 5943
Nasz sklep zlokalizowany jest 2 kilometry od Ronda Obornickiego w Poznaniu, wyjeżdżając w kierunku Obornik. Dodatkowym atutem jest możliwość zaparkowania przed sklepem, ale jeśli wolicie komunikację miejską, to także znajdziecie dogodne połączenie niemal z każdego zakątka Poznania.
Zapraszamy!
pon – pt: 11:00 – 19:00
sob: 10:00 – 16:00
Ta strona korzysta z ciasteczek – sprawdź naszą Politykę prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.