Gatunek: Sour

Sour pochodzi z języka angielskiego i oznacza kwaśny. Pojęcie to używane w browarnictwie zostało zaadoptowane dla określenie grupy piw kwaśnych. Za ich fermentacje odpowiadają nie tylko drożdże, ale również bakterie, które dają kwaśny smak i aromat. W przeważającej części są to piwa z dodatkiem świeżych soków owocowych. Sour to piwo bardzo orzeźwiające.

Gatunki piw

Browar

Więcej opcji...
  • Piwo „Pollock” Browar Nepomucen

    13,90 
    Czytaj dalej
  • Piwo „Bonbon-mandarynka, lukrecja” Browar Maryensztadt

    11,40 
    Czytaj dalej
  • Piwo „Maria” Browar Nepomucen

    12,90 
    Czytaj dalej
  • Piwo „Wysoczone Czerwone winogrono & Wiśnia” Browar Sady

    11,30 
    Do koszyka
  • Piwo „Tropical Hurricane” Browar Nepomucen

    13,50 
    Czytaj dalej
  • Piwo „Sorry Boys” Browar Hoplala

    10,60 
    Czytaj dalej
  • Piwo „Darkness My Friend-Sour Porter” Browar Maryensztadt

    12,10 
    Czytaj dalej
  • Piwo „Zordodruid-różowa guawa” Browar Harpagan

    10,90 
    Czytaj dalej
  • Piwo „Zordodruid-biała guawa” Browar Harpagan

    10,90 
    Czytaj dalej
  • Piwo „Kwas Tau” Browar Pinta

    10,90 
    Czytaj dalej
  • Piwo „Kwas XY” Browar Pinta

    12,50 
    Czytaj dalej
  • Piwo „Kwas Ypsilon” Browar Pinta

    13,90 
    Do koszyka

Więcej informacji o gatunku piwa Sour

Kwaśna historia domowego piwa

Kwaśne piwa zawsze towarzyszyły człowiekowi podczas produkcji piw, ale szczególnie w ostatnich latach zdobyły uznanie wśród producentów napojów chmielowych. Tak naprawdę swój początek zawdzięczają piwom lokalnym, wytwarzanym dużo wcześniej na potrzeby własne, domowe.

Rodzaje piwa sour

Do nich możemy zaliczyć belgijskie piwo Farmhouse Ale, norweskie Kwejk czy chociażby fińskie piwo Sahti.

Sposoby produkcji

Dzisiaj nie używa się już tych samych drożdży jak dawniej np. tych do pieczenia chleba. Aktualnie wyróżniamy dwa sposoby produkcji piwa kwaśnego. Pierwszy polega na zastosowaniu dzikich bakterii i drożdży. Sposób drugi natomiast polega na wprowadzenie do procesu warzenia piwa wyselekcjonowanych, bardzo konkretnych szczepów drożdży, które odpowiadają za uzyskanie kwaśnego smaku piwa w idealnie sterylnych warunkach produkcji.

Najbardziej cenionym sposobem produkcji wśród smakoszy tego rodzaju piwa jest ten pierwszy, zwany tez fermentacją spontaniczną.

Spontaniczna czyli naturalna (naturalne drożdże i bakterie), dlatego, że jest to bardzo nieoczekiwany proces, w którym nie do końca wiadomo jaki będzie efekt końcowy procesu produkcji.

Liderami w produkcji piw kwaśnych są Belgowie i Holendrzy.

Najpopularniejszymi przedstawicielami piw kwaśnych są bezapelacyjnie belgijskie Lambiki. Są to piwa pszeniczne, niekiedy z dodatkiem wiśni czy malin. Produkowane są w okresie zimowym i poddawane leżakowaniu przez, co najmniej jeden rok.

Kolejne bardzo popularne piwa kwaśne to belgijskie Flanders Red Ale, niemieckie Gose z dodatkiem kolendry i soli morskiej, ale. nie można zapomnieć o niemieckim Berliner Weisse czy całej grupie kwaśnych piwach za ocenu American Wild Ale.

Czy chcesz zgłębić wiedzę o piwach rzemieślniczych?

Zajrzyj na bloga, w którym opisujemy nasze doświadczenia z kraftowymi trunkami, lub wpadnij do nas do sklepu i porozmawiajmy osobiście. Zapraszamy:

Ta strona korzysta z ciasteczek – sprawdź naszą Politykę prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Czy masz skończone 18 lat?

Strona Kasta Chmielu zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Musisz potwierdzić swoją pełnoletność, fakt, iż zawartość strony nie została Ci narzucona i że chcesz zapoznać się z jej zawartością na własną odpowiedzialność.