Gatunek: Pszeniczne

Piwo pszeniczne z niemieckiego Weizen. Jasne lub ciemne piwo górnej fermentacji. Musujące z dużą, drobnopęcherzykową pianą, warzone przy pomocy słodu jęczmiennego z dodatkiem pszenicy lub ze słodu pszenicznego.

Gatunki piw

Browar

Więcej opcji...
  • Piwo „Wheat Wine” Browar Cieszyn

    7,90 
    Czytaj dalej
  • Promocja!

    Piwo „Pszeniczne” Browar Gnieźnieński

    4,41 
    Do koszyka
  • Piwo „Pszeniczne” Browar Dobry Browar Gniezno

    10,90 
    Do koszyka
  • Piwo „Pszeniczne” Browar Cieszyn

    9,90 
    Do koszyka
  • Piwo „Weizen” Browar Birbant

    8,90 
    Czytaj dalej
  • Piwo „Tropical Wheat” Browar Grodzisk

    6,60 
    Czytaj dalej
  • Piwo „Weizen” Browar Kingpin

    8,40 
    Do koszyka
  • Piwo „Lady Blanche” Browar Ale Browar

    7,80 
    Czytaj dalej
  • Piwo „Witbier” Browar Harpagan

    6,00 
    Czytaj dalej
  • Piwo „Pszeniczne” Browar Szreniawa

    9,50 
    Do koszyka
  • Piwo Weizen Browar Trzech Kumpli

    9,90 
    Do koszyka
  • Piwo „Thai-Trawa Cytrynowa” Browar Funky Fluid

    10,90 
    Do koszyka

Więcej informacji o gatunku piwa Pszeniczne

Dwa podstawowe wyczuwalne aromaty w piwach pszenicznych to banan i goździk.

W zależności od temperatury fermentacji, bananowe nuty będą bardziej lub mnie wyczuwalne (im wyższa temperatura tym aromat bananów będzie mocniejszy).

W piwach pszenicznych chmiel schodzi na drugi plan, nie odgrywa znaczącej roli, może jedynie nadawać ziołowy lub kwiatowy charakter.

Smak najczęściej określany jako gładki, za sprawą pszenicy i delikatnie słodkawy, choć w rzeczywistości są to piwa wytrawne. Zdarzają się piwa pszeniczne gdzie w smaku można wyczuć również ciasto chlebowe lub wanilię.

Charakterystyczną cechą tego stylu to też bardzo duże wysycenie, dające efekt musowania. Goryczka bardzo delikatna, prawie niewyczuwalna.

Rozróżniamy kilka rodzajów tego stylu:

Dunkelweizen – piwo o barwie brązowej, gdzie na pierwszy plan wychodzi charakter słodowy. Banany i goździki są wyczuwalne, jednak mniej niż w przypadku klasycznych Weizenów. Charakterystyczne nuty występujące w Dunkelweizenach to karmel, orzechy, czekolada czy skórka od chleba. Podobnie jak w klasycznych wersjach, za sprawą chmielu, możemy wyczuć również nuty waniliowe oraz ziołowe. W smaku wyczuwalne tosty, karmel, czekolada czy ziarna zbóż.

Koźlak (Bock) – piwo o charakterze mocno słodowym. Duża zawartość alkoholu (6,3-7,5%). Traktowane jako piwo degustacyjne. Barwa klarowna, brązowa. Piana obfita i długo utrzymująca się. Aromat znacznie wyraźniejszy niż w przypadku Weizena i Dunkelweizena, a na pierwszy plan wychodzi skórka chlebowa, orzechy włoskie, chleb razowy lub karmel. W niektórych wersjach można wyczuć również śliwki lub rodzynki. Goryczka niska, krótka. Bock ma charakter wytrawny, który idealnie kontrastuje ze słodową stroną.

Hefeweizen – główną rolę tutaj odgrywają drożdże („hefe”), który nadają piwu mocny bananowo-goździkowy aromat. Podobnie jak w klasycznym Weizenie, nie jest mocno nachmielone, piana duża i obfita, jednak Hefeweizen jest znacznie mocniej nagazowanym piwem, przez co jest bardzo orzeźwiający.

Czy chcesz zgłębić wiedzę o piwach rzemieślniczych?

Zajrzyj na bloga, w którym opisujemy nasze doświadczenia z kraftowymi trunkami, lub wpadnij do nas do sklepu i porozmawiajmy osobiście. Zapraszamy:

Ta strona korzysta z ciasteczek – sprawdź naszą Politykę prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Czy masz skończone 18 lat?

Strona Kasta Chmielu zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Musisz potwierdzić swoją pełnoletność, fakt, iż zawartość strony nie została Ci narzucona i że chcesz zapoznać się z jej zawartością na własną odpowiedzialność.