Gatunek: Porter

Porter Bałtycki to rodzaj piwa z długą historią sięgającą swymi korzeniami Wysp Brytyjskich. Należy do grupy piw Lager. Barwa ciemna i klarowna. Mocno wyczuwalne aromaty czekolady, lukrecji i ciemnych owoców.

Gatunki piw

Browar

Więcej opcji...
  • Piwo „Porter Bałtycki” Browar Cieszyn

    12,70 
    Do koszyka
  • Piwo „Darkness My Friend-Sour Porter” Browar Maryensztadt

    12,10 
    Czytaj dalej
  • Piwo „Porter” Browar Dobry Browar Gniezno

    13,90 
    Czytaj dalej
  • Piwo „Siła Woli” Browar Za Miastem

    11,50 
    Do koszyka
  • Piwo „Harry Porter” Browar Moczybroda

    15,90 
    Do koszyka
  • Piwo „Grand” Browar Amber

    7,50 
    Czytaj dalej
  • Piwo „Porter Bałtycki” Browar Kingpin

    10,50 
    Do koszyka
  • Piwo „Furia Ferworu” Browar Harpagan

    24,00 
    Do koszyka
  • Piwo „Ezoteryczne Szuwary” Browar Harpagan

    19,90 
    Czytaj dalej
  • Piwo „Porter Bałtycki” Browar Trzech Kumpli

    12,90 
    Do koszyka
  • Piwo „Porter Bałtycki” Browar Na Jurze

    9,30 
    Czytaj dalej

Więcej informacji o gatunku piwa Porter

Porter jest nazywany potomkiem imperialnego stoutu.

Piwo to nie było produkowane w Europie i dlatego cieszyło się dużym zainteresowaniem importerów z krajów nadbałtyckich.

Historycy donoszą, iż było to ulubione piwo carycy Katarzyny II. Wojny Napoleońskie doprowadziły do całkowitego zakazu transportu towarów z Wysp Brytyjskich.

Natura nie lubi próżni, dlatego piwowarzy krajów nadbałtyckich takich jak Rosja, Łotwa, Estonia, Litwa czy Polska rozpoczęli pracę nad produkcją piwa przypominającego porter.

Oczywiście receptura tego rodzaju piwa ewaluowała, ale ostatecznie powstał Porter Bałtycki. Różnica polegała w zasadzie tylko na rodzaju drożdży jakie wykorzystano do uwarzenia Portera Bałtyckiego. Nad Bałtykiem warzono Portera Bałtyckiego z wykorzystaniem drożdży dolnej fermentacji. Dlatego należy pamiętać, iż nadbałtycki Porter jest piwem należącym do grupy piw Lager.

Cechy i nuty smakowe piwa Porter

Barwa ciemna i klarowna. Piana gęsta, lecz nieszczególnie obfita, w kolorze jasnobrązowym i kremowym. Znaczącą cechą tego stylu to mocno wyczuwalne aromaty czekolady, lukrecji i ciemnych owoców.

Na drugim miejscu powinny znaleźć się nuty chlebowe, karmelowe i orzechowe. W porównaniu do angielskiego Portera, Porter Bałtycki jest słodszy w smaku i wyczujemy tutaj toffi, śliwki i czekoladę.

Goryczka idealnie kontrastuje ze słodyczą. Porter Bałtycki to piwo mocne (7,5-10% alk.), rozgrzewające, wytrawne i umiarkowanie wysycone.

Jak podawać Portera?

Idealnie sprawdzi się przy deserach. By w stu procentach delektować się walorami zapachowymi i smakowymi portera bałtyckiego powinno się pić z pokala podobnego do kieliszka do koniaku.

Trzymając ten kieliszek dłonią od dołu podgrzewamy wpływając tym samym na uwolnienie aromatów portera bałtyckiego. Pamiętać należy również, że ten rodzaj piwa degustujemy w temperaturze wyższej niż tradycyjne piwa, a mianowicie powyżej 12 stopni Celsjusza!

Czy chcesz zgłębić wiedzę o piwach rzemieślniczych?

Zajrzyj na bloga, w którym opisujemy nasze doświadczenia z kraftowymi trunkami, lub wpadnij do nas do sklepu i porozmawiajmy osobiście. Zapraszamy:

Ta strona korzysta z ciasteczek – sprawdź naszą Politykę prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Czy masz skończone 18 lat?

Strona Kasta Chmielu zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Musisz potwierdzić swoją pełnoletność, fakt, iż zawartość strony nie została Ci narzucona i że chcesz zapoznać się z jej zawartością na własną odpowiedzialność.