Piwa rzemieślnicze – Porter, Stout, Belgian Ale, piwa owocowe

„Tragarz” lub „Tęgi” to nazwa gatunku piwa???
Udostępnij wpis:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Piwa jednej – górnej fermentacji, ale jakże różne.

 

Kolejny artykuł o piwach rzemieślniczych górnej fermentacji. Ostatnio opisaliśmy piwa IPA i APA, a dzisiaj przestawiamy garść informacji o kolejnych rodzajach. Będą to Porter, Stout, Belgian Ale oraz piwa owocowe.

 

Porter Angielski – piwo ciemne,

 

Zaczynamy od Portera, chyba najbardziej popularnego dzisiaj piwa ciemnego i mocnego wśród piw kraftowych. Ten rodzaj piwa wywodzi się z Anglii i mówi się, że około 1730 roku uwarzono je po raz pierwszy. Piwo to było bardzo popularne wśród klasy robotniczej i traktowane było na początku jako zwykły trunek czy napój. Stąd też jego nazwa, która w dosłownym znaczeniu określa najszerszą grupę społeczną, klasę robotniczą ówczesnej Anglii „Porter = tragarz”. Piwo to cieszyło się coraz to większym zainteresowaniem i uznaniem nie tylko w Anglii, ale również w Europie. Popularność ta przyczyniła się do eksportu Portera do Europy już na przełomie XVIII i XIX wieku. Ze względu na miejsce powstania receptury, pierwsze warzenia tego piwa i opisanie jego cech nazwano go Porterem angielskim.

Początkowo Porter był piwem o wyższym poziomie zarówno alkoholu (około 6-7%) jak i ekstraktu słodowego (około 15%). Dzisiaj Portery angielskie są już nieco słabszymi piwami. Swą bardzo ciemną barwę Porter angielski zawdzięcza stosowanym przy jego produkcji słodom brązowym, palonym czy karmelowym. Jeśli chodzi o aromat tego piwa to w przewarzającej części wyczuwalne będą nuty pochodzące z ciemnych słodów tj. aromat toffi, orzecha, czekolady czy karmelu. Smak natomiast powinien być zrównoważony bez dominujących elementów. Charakterystyczne wyczuwalne smaki to oczywiście toffi, czekolada, orzechy, ale także możemy wyczuć smak biszkoptów, lukrecji czy nawet kawy. Portery angielskie nie powinny być gorzkie. Goryczka powinna być wyczuwalna, ale akceptowalna i pijalna, nie dominująca.

stout

 

Stout – w języku angielskim oznacza mocny, tęgi,   a w piwowarstwie?

 

W piwowarstwie stout to kolejne piwo górnej fermentacji, również wywodzące się z Anglii, gdzie początkowo uważany był za odmianę Portera. Prawdopodobnie dlatego, że także jest piwem o charakterystycznym palonym smaku i ciemnej barwie. Możemy spotkać różne odmiany Stoutów. Do najbardziej popularnych należą Russian Imperial Stout – bardzo wyraźny, charakterystyczny smak, Oatmeal Stout – ten z kolei wyróżnia się swoją gęstością i oleistością w porównaniu z innymi, a także Milk Stout – najdelikatniejszy i chyba najsłodszy stout. Odmian jest zdecydowanie więcej (szeroka gama dodatków) i nie sposób w pigułce je opisać. Opisując ogólnie stouta można powiedzieć, iż jego nazwa tłumacząc na język polski „tęgi” raczej odnosi się do barwy, gęstości (12-16 plato) czy goryczki (25-50 IBU), ale nie do poziomu zawartości alkoholu (4-7%). Barwa tych piw, ze względu wiele odmian czy używanych dodatków bywają od ciemnej do czarnej, całkowicie nieprzeźroczystej. Co bardzo istotne stouty słyną ze swej bardzo gęstej i trwałej piany koloru piaskowego. Jeśli na natomiast chodzi o smak to główna i dominująca jest tutaj goryczka z lekką nutą kwasowości. Zapach stoutów zależy oczywiście od składu surowców użytych do jego produkcji oraz zaimplementowanych dodatków. Natomiast prawie zawsze można wyczuć zapach kawy, ciemnego chleba czy przypalonych tostów. Smak bardzo charakterystyczny, pozostający bardzo długo po przełknięciu. Do najbardziej powszechnych należą palonych słodów, nuty chlebowe czy żytnie. Poziom goryczki zróżnicowany

Belgian Ale – coż to takiego?

 

Można by rzec, że to kolejna grupa piw górnej fermentacji, ale tym razem wywodząca się z Belgii. Początki tego stylu określa się na XVI/XVII wiek. Początkowo były to piwa lekkie, tzw. codzienne charakteryzujące się zapachem słodowym, przyprawami i dodatkami owocowymi. Wyczuwalne aromaty to tostowe, biszkoptowe, karmelowe oraz orzechowe. Nuty te doskonale współgrają z nutami owocowymi. Dalej najczęściej wyczuwalne są aromaty chmielowe, przyprawowe, ziołowe czy kwiatowe. Jeśli zastanowimy się nad smakiem piw Blond Ale to są one tożsame jak nuty zapachowe. Wyraźny smak tostów, biszkoptu, karmelu oraz orzechów. Goryczkę określa się na poziomie średnim. Początkowy smak to słodki i owocowy, a końcowy to zdecydowanie smak chmielu. Barwa bardzo wyrazista od ciemno bursztynowej do miedzianej z dużą przejrzystością. Piana jasna wręcz biała, dość wysoka, dość trwała.

Kolejna propozycja różnych rodzajów piw rzemieślniczych – które spróbujesz?

2 2 Easy Resize.com

Piwa pszeniczne, bardzo popularny styl piw rzemieślniczych.

 

Piwa pszeniczne to jedne z najstarszych piw, o których mowa w historii piwowarstwa. Pierwsze wzmianki o tym rodzaju piwa pojawiają się już około 6 tysięcy lat temu na tabliczkach sumeryjskich. Oczywiście na przestrzeni wieków receptura produkcji zmieniała się znacząco. Generalnie warzone jest przy udziale słodu pszenicznego bądź niesłodowanych ziaren pszenicy. Bardzo wyraźny moment dotyczący piwa pszenicznego można odnotować na początku XVI wieku. Był to okres zniszczeń wojennych i nieurodzajów. Wydarzenia te spowodowały braki pszenicy, żyta oraz drakoński skok cen na te produkty. Określono też wtedy bawarskie prawo czystości dotyczące piwa. Prawo to określało obowiązkowy skład piwa, a mianowicie w skład piwa mogły wchodzić jedynie woda, chmiel oraz jęczmień. W ten sposób niejako pszenica była przeznaczona jedynie dla piekarnictwa i wytwórców żywności. Jednak nie wszyscy władcy mogli pogodzić się z myślą, że ich ulubiony trunek zniknie, że będą musieli obyć się bez ulubionego piwa. Było ono bardzo charakterystyczne, pożywne m.in. dzięki większej zawartości protein. Wspomniani władcy mieli władzę i mieli możliwości zmiany prawa, co świetnie zresztą wykorzystali. Zmiany prawne jakich dokonali pozwoliły przywrócić wykorzystanie pszenicy do produkcji piwa. Pierwsze piwo pszeniczne jakie zostało uwarzone niejako poza prawem czystości to niemiecki Hefeweizen. Piwo to mogło być warzone tylko i wyłącznie w browarach książęcych i zarezerwowane było tylko dla tzw. szlachty, bogatszej warstwy społeczeństwa. Okres ten trwał bardzo długo, aż do czasów kiedy sytuacja gospodarcza poprawiła się na tyle, że wydano ogólne pozwolenie na użycie ponowne pszenicy do produkcji piwa. Na przestrzeni lat powstawały różne odmiany piwa pszenicznego. Do najbardziej popularnych należą Weizen, do produkcji, którego używa się słodu jęczmiennego i pszenicznego w równych ilościach. Kolejna popularna odmiana to Hefeweizen, piwo pszeniczne z dużą ilością drożdży i mocno nasycone dwutlenkiem węgla. Ostatni z najbardziej popularnych to belgijski Witbier. Piwo niesłodowane z dodatkiem skórki pomarańczy i kolendry.

3 1 Easy Resize.com

Piwo owocowe – z dodatkiem pulp lub soków owocowych

Ten rodzaj piwa wzbogacany jest podczas procesu produkcji sokami, pulpami owocowymi lub samymi owocami. Celem jest tworzenie nowych, niespotykanych smaków i aromatów. Możemy spotkać piwa słodkie, słone czy cierpkie w zależności od użytych w produkcji dodatków owocowych. Piwa te są bardzo pijalne szczególnie w okresie letnim. Ich orzeźwiający charakter świetnie gasi pragnienie. Zazwyczaj goryczka w tych piwach jest na poziomie niskim lub średnim, krótko utrzymująca się i bardzo łagodna. Ciekawą sprawą jest barwa, która może być bardzo różna, oczywiście uzależniona od owocu użytego w produkcji. Spotkać możemy piwa owocowe bardzo ciemne w przypadku użycia np. owoców aronii lub wiśni lub piwa jasne z dodatkiem bananów czy mango. W większości przypadków piwo owocowe jest mgliste i nieprzeźroczyste. Ich klarowność jest zakłócona, co związane jest z obecnością miąższu owocowego.

 

Na temat każdego z powyższych rodzajów piw można by pisać i pisać, dlatego my zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą na www.kastachmielu.pl lub odwiedzin naszego sklepu stacjonarnego  z piwami rzemieślniczymi w Poznaniu przy ulicy Obornickiej 306.

Chętnie pogawędzimy o dobrych piwach, do usłyszenia, zobaczenia!

 

Dziękujemy za lekturę!
Piotr & Piotr

Może piwko? :)

Wybierz swój ulubiony gatunek:

Ta strona korzysta z ciasteczek – sprawdź naszą Politykę prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Czy masz skończone 18 lat?

Strona Kasta Chmielu zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Musisz potwierdzić swoją pełnoletność, fakt, iż zawartość strony nie została Ci narzucona i że chcesz zapoznać się z jej zawartością na własną odpowiedzialność.