Piwa rzemieślnicze – Lagery

Najpopularniejsze piwa świata!
Udostępnij wpis:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Lagery, czyli piwa dolnej fermentacji

Grupa piw dolnej fermentacji, jasne lub ciemne o umiarkowanej bądź niewielkiej goryczce z dość wyraźnie wyczuwalnym słodkim posmakiem. Piwa lekkie, silnie orzeźwiające i bardzo klarowne.

Lager to znaczy składowanie

Lager to słowo wywodzące się z języka niemieckiego Lagern, oznaczające składowanie, leżakowanie. Cały proces przebiega w niższej temperaturze zazwyczaj w okolicach 5 do 15 stopni Celsjusza. Początek produkcji lagerów przypisuje się Bawarczykom. Co ciekawe, mieli oni bardzo dobrze opracowany system utrzymywania niskich temperatur podczas całego procesu. Przechowywali piwo w głębokich piwnicach okładając je lodem lub wykorzystywali jaskinie górskie do tego celu.
W tej grupie piw znajdziemy m.in. Pilznery (czysty jasny lager), Koźlaki (mocny i ciemny lager), Portery (mocny, ciemny lager o smaku czekalodowo-kawowym) czy Piwa Marcowe (bursztynowy lager wytwarzany w marcu i często produkowany na święto piwa Oktoberfest). To prawdopodobnie najpopularniejszy rodzaj piw wśród smakoszy piwnych. Piwa z tej grupy możemy dzisiaj spotkać praktycznie wszędzie. W każdym sklepie, kawiarni, restauracji, podczas wydarzeń kulturalno-sportowych czy popularnym pubie piwnym. Lagery idealnie nadają się podczas spożywania posiłków. W Niemczech czy Czechach lagery stanowią nieodłączną część kulinarnej kultury wspólnego spędzania czasu.

Pilsner miasto czy piwo?

Pilsner nazwa wywodzi się od miasta, w którym powstało poraz pierwszy to piwo. Uzywa się praktycznie dwóch nazw Pilsner lub Pils. Piwo to jest delikatne, lekkie , słodowe, ale też dobrze nachmielone. Wyczuwalne aromaty to owocowe, korzenno-ziołowe oraz aromaty chmielu. Kolor tego piwa to od jasnego do ciemnego i zawsze klarowny. Wyczuwalna również goryczka. Warunki, w jakich warzy się to piwo i rodzaj fermentacji wpływa znacząco na jego smak, jego barwę, aromat, zawartość alkoholu, zawartość ekstraktu, dlatego tak istotny jest każdy szczegół w procesie warzenia piwa. Na koniec nie pozostaje nic innego, jak zachęcić do skosztowania tego rodzaju piwa.
Najlepiej próbować je dobrze schłodzone do temperatury 3 do 7 stopni Celsjusza. W tej temperaturze piwo Pilzner uzyskuje najlepsze i najpełniejsze walory smakowe.
Wpadnij do nas w Poznaniu Obornicka 306 lub zapoznaj się z ofertą na www.kastachmielu.pl

 

Co wspólnego ma kozioł z piwem?

Koźlak – z języka niemieckiego Bock czyli kozioł. Kolejne piwo z grupy dolnej fermentacji. Jest to rodzaj piwa mocnego warzonego ze słodu jęczmiennego. Jeśli chodzi o leżakowanie to koźlak leżakuje najdłużej ze wszystkich piw dolnej fermentacji, nawet do 18 tygodni. Początek warzenia tego piwa to XVIII wiek, a okolica to Dolna Saksonia. Piwo powinno być ciemne, od bursztynowego do brązowego, ale zawsze powinno być klarowne. Zapach jest czysty, brak jest estrów lub słodkich nut owocowych i karmelowych. Wyczuwalne smaki słodowe powinny być dobrze zbalansowane goryczką. Jest to piwo zazwyczaj mocne, ciemne o łagodnym, słodowym charakterze, dominującego karmelu.

 

Pilsner, koźlak czy marcowe – którego lagera wybierasz?

 

Ciemne piwo z długą tradycją

Porter Bałtycki – ten rodzaj piwa posiada długą historię sięgającą swymi korzeniami Wysp Brytyjskich. Piwo to początkowo nie było produkowane w Europie i dlatego cieszyło się dużym zainteresowaniem importerów z krajów nadbałtyckich. Wojny Napoleońskie doprowadziły do całkowitego zakazu transportu towarów z Wysp Brytyjskich.
Ten zakaz doprowadził do dużego zainteresowania szczególnie piwowarów z krajów nadbałtyckich Rosji, Łotwy, Estonii czy Polski. Zaczęli Oni warzyć piwo przypominające w swym smaku i aromacie Portera angielskiego. Oczywiście receptura tego rodzaju piwa ewaluowała, ale ostatecznie powstał Porter Bałtycki. Różnica polega w zasadzie tylko na rodzaju drożdży jakie wykorzystuje się do uwarzenia Portera Bałtyckiego. Nad Bałtykiem warzono Portera Bałtyckiego z wykorzystaniem drożdży dolnej fermentacji. Dlatego należy pamiętać, iż Porter Bałtycki jest piwem należącym do grupy piw Lager. Jest to piwo o barwie ciemnej i klarownej, z mocno wyczuwalnymi aromatami czekolady, lukrecji i ciemnych owoców. Idealnie sprawdzi się przy deserach. By w stu procentach delektować się walorami zapachowymi i smakowymi portera bałtyckiego powinno się pić z pokala podobnego do kieliszka do koniaku. Trzymając ten kieliszek dłonią od dołu i jednocześnie podgrzewając piwo wpływając tym samym na uwolnienie aromatów portera bałtyckiego. Pamiętać należy również, że ten rodzaj piwa degustujemy w temperaturze wyższej niż tradycyjne piwa, a mianowicie powyżej 12 stopni Celsjusza!

Piwo wiosenne = marcowe

Piwo marcowe – jak sama nazwa wskazuje produkowane jest wczesną wiosną, wykorzystuje się do warzenia zgromadzony pół roku wcześniej słód monachijski. Robi się to po to by było wyjątkowo smaczne na jesień tegoż samego roku po półrocznym leżakowaniu. Zazwyczaj serwuje się je podczas tzw. Oktoberfest, czyli najpopularniejszego święta piwa w Niemczech. Aromat i smak piwa marcowego bardzo podobny, słodowy o charakterze chlebowym czy tostowym. Z początku pijąc to piwo można mieć wrażenie, iż jest ono słodszym piwem, ale w końcówce piwo staje się wytrawne lub półwytrawne. W finiszu powinny dominować jednak nuty słodowe i/lub chmielowe. Goryczka raczej średnia.

Podsumowując kilka słów o zaletach czy mocnych stronach lagerów. Pierwszymi z nich jest pewność i uniwersalność. Piwa te są najbardziej typowymi i popularnymi piwa na rynku. Pasują niemal do każdej okazji, obiadu, kolacji, przyjęcia czy grilla. Kolejne zalety to piękna bursztynowo – złota barwa i niezaprzeczalna klarowność lagerów.

Zapoznaj się z szeroką ofertą na www.kastachmielu.pl

 

Dziękujemy za lekturę!
Piotr & Piotr

Może piwko? :)

Wybierz swój ulubiony gatunek:

Ta strona korzysta z ciasteczek – sprawdź naszą Politykę prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Czy masz skończone 18 lat?

Strona Kasta Chmielu zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Musisz potwierdzić swoją pełnoletność, fakt, iż zawartość strony nie została Ci narzucona i że chcesz zapoznać się z jej zawartością na własną odpowiedzialność.