Piwa rzemieślnicze – IPA, APA.

IPA czy APA? – Wybór należy do Ciebie
Udostępnij wpis:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Piwa jednej – górnej fermentacji, ale jakże różne

Ostatnio pisaliśmy ogólnie o rodzajach i podziale piw rzemieślniczych. A teraz chcielibyśmy skupić się w kolejnych naszych artykułach na charakterystyce poszczególnych rodzajów. Zaczniemy od najbardziej powszechnego rodzaju piwa rzemieślniczego, a mianowicie India Pale Ale (IPA) oraz American Pale Ale (APA). Kojarzycie zapewne ten moment kiedy wchodzimy do sklepu z piwami kraftowymi  i pierwsze, co przychodzi nam na myśl i za pewne pierwsze, co widzimy na półce to właśnie piwa z rodzaju IPA i APA.

India Pale Ale oraz American Pale Ale, dwa style wywodzące się z tego samego sposobu ich warzenia, z wykorzystaniem drożdży górnej fermentacji. Zarówno IPA jak i APA swój początek zawdzięczają browarnictwu brytyjskiemu. Oba gatunki ciężko rozróżnić pod względem wyglądu. W obydwu gatunkach piwa występuje kremowa i puszysta piana, a sama barwa piwa jest słomkowo-złota. Ostatnią wspólną cechą, która łączy te dwa style to chmiel, który odgrywa w nich znaczącą rolę, ale już jego proporcje w obu gatunkach będą różne, a to  przekłada się na główną różnicę między IPA i APA – mowa oczywiście o goryczce.

 

India Pale Ale

Goryczka – to słowo klucz w temacie rozróżniania tych dwóch rodzajów piwa rzemieślniczego. Jeśli jesteś fanem wyraźnej goryczki, często gorzkiego lub bardzo gorzkiego (double IPA, triple IPA) smaku piwa, intensywnie wyczuwalnego aromatu chmielowego o nutach ziemistych, ziołowych, owocowych czy kwiatowych (w zależności od odmiany chmielu), to najlepszym wyborem dla Ciebie będzie IPA. To właśnie ona cechuje się mocnym nachmieleniem, warunkującym goryczkę jak i aromat. IPA powstała w XIX w., kiedy to Indie były kolonią brytyjską – stąd też w nazwie słowo India. Historia była banalna otóż, Brytyjczycy stacjonujący w Indiach nie wyobrażali sobie życia bez ich ukochanego trunku chmielowego. Niestety dostarczane piwo z wysp brytyjskich do Indii bardzo często psuło się nie wytrzymując trudów transportu. To był przyczynek dla brytyjskich browarników, którzy rozpoczęli wprowadzać coraz to nowsze receptury, celem zwiększenia wytrzymałości tego rodzaju piwa. W końcu udało się, zaimplementowali oni bowiem większą ilość chmielu oraz alkoholu w składzie piwa. Zarówno chmiel jak i alkohol posiadają jak wiemy właściwości antyseptyczne, co spowodowało, że piwo z powodzeniem dostarczano do kolonii brytyjskich w Indiach bez uszczerbku na jego jakości.
Stopniowo ten rodzaj piwa zdobywał swoich zwolenników nie tylko w Indiach, ale w Wielkiej Brytanii jak i innych krajach. Od tego momentu IPA stawała się coraz bardziej popularnym gatunkiem piwa. Powstało również wiele odmian piwa rzemieślniczego IPA. Do najważniejszych należą white IPA, black IPA, double IPA, triple IPA, IPA z dodatkami owocowymi czy liśćmi herbaty sencha, earl grey.

American Pale Ale

Jeśli natomiast wolisz bardziej zbilansowany smak, jesteś zwolennikiem łagodniejszych doznań i idealnego dopasowania do siebie poszczególnych elementów, gdzie wyczuwalnymi nutami są nuty zbożowe, cytrusowe, kwiatowe, a goryczka dopasowuje się perfekcyjnie do nut pochodzących ze słodu – wybierz APA. W tym przypadku chmiel będzie wyczuwalny bardziej zmysłem zapachu, niż smaku. APA ma podobną historię co IPA. Jej początek wiąże się z osadnikami brytyjskimi, ale tym razem tymi, którzy zdobywali Amerykę. W przypadku piwa APA, głównym problemem dla Brytyjczyków w Ameryce był wysoki koszt transportu piwa z wysp brytyjskich przez ocean. Na początku próbowano warzyć piwa z dostępnych produktów takich jak na przykład dynia. Tak też między innymi powstał rodzaj piwa „pumpkin”, co ciekawe warzone po dzień dzisiejszy. Kolejnym krokiem była próba sprowadzania surowców do produkcji piwa z Wielkiej Brytanii i wykorzystywanie ich do produkcji piwa. Niestety odmienne warunki uprawy chmielu czy słodu dawały znacznie inny, odmienny smak niż dotąd znane smaki piwa brytyjskiego. Wtedy też zaczęto wykorzystywać surowce całkowicie pochodzące z obszarów Ameryki, by w końcu wyodrębnić nowy rodzaj piwa American Pale Ale. (1980r)

Niby podobne, a jednak różne – wpadnij, pogawędzimy i coś wybierzemy!

1 3

 

IPA czy APA, które lepsze?

Czy można określić, który z tych dwóch piwnych rodzajów jest lepszy? Odpowiedź oczywiście brzmi „NIE”.
Oba gatunki są, unikatowe i będą trafiały w gusta różnych piwoszy, czy amatorów piwa rzemieślniczego.

Szeroki wybór piw kraftowych z gatunku APA, IPA, produkowanych przez polskie browary kraftowe, znajdziesz na www.kastachmielu.pl lub w naszym sklepie    stacjonarnym z piwami rzemieślniczymi Kasta Chmielu, który znajduje się w Poznaniu przy ul. Obornickiej 306.

Dziękujemy za lekturę!
Piotr & Piotr

Może piwko? :)

Wybierz swój ulubiony gatunek:

Ta strona korzysta z ciasteczek – sprawdź naszą Politykę prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Czy masz skończone 18 lat?

Strona Kasta Chmielu zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Musisz potwierdzić swoją pełnoletność, fakt, iż zawartość strony nie została Ci narzucona i że chcesz zapoznać się z jej zawartością na własną odpowiedzialność.