Gatunek: Pils

Pils, inaczej Pilzner to piwo delikatne, lekkie, słodowe ale też dobrze chmielone. Wyczuwalne aromaty to owocowe, korzenno-ziołowe oraz aromaty chmielu. Kolor od jasnego do ciemnozłotego i zawsze klarowny. Piwo o smaku słodowym, z nutami owocowymi z wyraźnie wyczuwalna goryczką.

Gatunki piw

Browar

Więcej opcji...
  • Piwo „Miodne” Browar Staropolski

    9,10 
    Do koszyka
  • Piwo „Warto Strzelić” Browar Za Miastem

    9,60 
    Do koszyka
  • Piwo „Pils” Browar Gnieźnieński

    5,40 
    Czytaj dalej
  • Piwo „Pils” Browar Szreniawa

    9,50 
    Do koszyka
  • Piwo „Darz Bór” Browar Gościszewo

    8,20 
    Do koszyka
  • Piwo „Pils” Browar Tenczynek

    6,50 
    Do koszyka
  • Piwo „Czas surferów” Browar Moczybroda

    8,50 
    Do koszyka
  • Piwo „Pils” Browar Kingpin

    7,90 
    Do koszyka
  • Piwo Pils Browar Trzech Kumpli

    10,20 
    Czytaj dalej
  • Piwo „Pils” Browar Gzub

    8,60 
    Do koszyka
  • Piwo „Pilsner” Browar Bojan

    5,90 
    Do koszyka
  • Piwo „Lady Luck” Browar Piwne Podziemie

    11,20 
    Do koszyka

Więcej informacji o gatunku piwa Pils

Pilzner to typ piwa, którego nazwa wywodzi się od czeskiego miasta Pilzna.

Tam też rozpoczyna się jego historia. Pilzner uwarzony został po raz pierwszy przez czeskiego piwowara Josefa Grolla pod koniec 1842 roku. Pilzner to piwo jasne, pełne, o złocistej barwie, niezwykle aromatyczne i orzeźwiające z kwiatowym aromatem. Powstaje w procesie dolnej fermentacji. Proces ten przebiega w niskich temperaturach, zazwyczaj w przedziale 5-15 stopni Celsjusza.

Do tego typu fermentacji używa się specjalnych szczepów drożdży Saccharomyces pastorianus.

Piwa tego typu leżakują dłużej od piw górnej fermentacji. W tym czasie dojrzewają, nabierają przejrzystości i wysycają się aromatami.

To robi się w piwnicy

Idealnymi pomieszczeniami, które służą browarnikom do produkcji i leżakowania piwa są wszelkiego typu piwnice. Dzisiaj wykorzystuje się również nowoczesne naziemne hale warzelnicze, w których niską temperaturę uzyskuje się poprzez zastosowanie sytemu klimatyzacji. Warunki, w jakich warzy się piwo i rodzaj fermentacji wpływa znacząco na smak piwa, jego barwę, aromat, zawartość alkoholu, zawartość ekstraktu, dlatego tak istotny jest każdy szczegół w procesie warzenia piwa.

Ten rodzaj piwa cieszy się niesłabnącą popularnością wśród smakoszy piwnego trunku. Co bardzo ważne, jego receptura nigdy nie uległa radykalnej zmianie.

Była tylko ulepszana technologicznie, w sposobie przechowywania, schładzania czy doskonalenia procesu utrzymania czystości i higieny produkcji.

Degustacja pilznera

Na koniec nie pozostaje nic innego, jak zachęcić do skosztowania tego rodzaju piwa.
Najlepiej próbować je dobrze schłodzone do temperatury 3 do 7 stopni Celsjusza. W tej temperaturze piwo Pilzner uzyskuje najlepsze i najpełniejsze walory smakowe.

Czy chcesz zgłębić wiedzę o piwach rzemieślniczych?

Zajrzyj na bloga, w którym opisujemy nasze doświadczenia z kraftowymi trunkami, lub wpadnij do nas do sklepu i porozmawiajmy osobiście. Zapraszamy:

Ta strona korzysta z ciasteczek – sprawdź naszą Politykę prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Czy masz skończone 18 lat?

Strona Kasta Chmielu zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Musisz potwierdzić swoją pełnoletność, fakt, iż zawartość strony nie została Ci narzucona i że chcesz zapoznać się z jej zawartością na własną odpowiedzialność.