Piwa rzemieślnicze – rodzaje i ich podział.

Nie „zwykłe” piwa.
Udostępnij wpis:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Czym są piwa rzemieślnicze?

Piwa rzemieślnicze, zwane również piwami kraftowymi, coraz częściej pojawiają się na półkach sklepowych i coraz więcej ludzi sięga po ten rodzaj alkoholu, a to za sprawą wzrostu ich popularności w ostatnich latach.

Są to alkoholowe trunki chmielowe warzone najczęściej w małych ilościach, przez małe, niezależne lokalne browary. Idealnym stwierdzeniem opisującym charakter tego rzemiosła będzie „Nie ilość, a jakość”, co z całą pewnością da się wyczuć w smaku i aromacie. W składzie piw rzemieślniczych znajdziemy tylko świeże i naturalne składniki . Nie  ma w nich substancji konserwujących i sztucznych aromatów.

Piwa kraftowe to szeroki wachlarz smaków i aromatów, który stale się powiększa. Piwowarzy z małych browarów uwielbiają eksperymentować i poszukiwać nowych doznań smakowych. Nie znajdziemy dwóch takich samych piw rzemieślniczych, co sprawia, że ich picie to przede wszystkim degustacja, przyjemność w rozpoznawaniu  i wyszukiwaniu nut smakowych i zapachowych. Produkcja piw rzemieślniczych wymaga dużej wiedzy, umiejętności, inwestowania w najwyższej  jakości składniki. Dłuższy proces warzenia tego złotego trunku ma ogromny wpływ na ostateczne doznania smakowe klienta.

Rodzaje piw rzemieślniczych.

O rodzajach piw rzemieślniczych można pisać bez końca i raczej szybko się to nie zmieni. Powody są dwa. Pierwszy powód stajemy się coraz bardziej świadomymi konsumentami. Stawiamy na zdrowe i naturalne produkty, cały czas poszukując czegoś nowego. Drugi powód, to nieograniczone możliwości uzyskiwania wielu smaków, aromatów czy rodzajów piw rzemieślniczych w procesie warzenia. Możemy spotkać piwa jasne, zamglone, wymrażane, owocowe, z różnym poziomem goryczki czy w końcu piwa ciemne bądź wędzone. Główni sprawcy tego procederu to piwowarzy, ludzie odpowiadający za cały proces warzenia piw, to oni właśnie bez przerwy pracują nad nowymi rozwiązaniami, czy to mieszając dotychczasowe słody, chmiele, czy też dodając coraz to bardziej egzotyczne dodatki w postaci np. pulp owoców egzotycznych. Więcej o rodzajach ponizej.

Podział piw rzemieślniczych.

No dobrze, już wiemy, co to piwa kraftowe, wiemy, ze różnią się smakami i aromatami. A czy wiecie jak się dzieli piwa rzemieślnicze?
Spróbujemy Wam przybliżyć podział piw kraftowych. Pokazać Wam z jakimi rodzajami piw rzemieślniczych możecie się spotkać. Jesteśmy pewni, że pomoże Wam, w wyborze swojego ulubionego gatunku, bądź zachęci do próbowania nowych rodzajów czy smaków piw. Wszystkie z omawianych poniżej gatunków piw znajdziecie w naszym sklepie internetowym www.kastachmielu.pl lub w sklepie stacjonarnym mieszczącym się w Poznaniu ul. Obornicka 306.

Zatem piwa rzemieślnicze generalnie możemy podzielić na trzy grupy:
– Piwa górnej fermentacji (ALE)
– Piwa dolnej fermentacji (Lager)
– Piwa fermentacji spontanicznej (z wykorzystaniem dzikich drożdży)

Pierwsza grupa piw to piwa górnej fermentacji tzw. ALE. ALE to określenie angielskiego gatunku ciemnobrązowego lub jasnobrązowego piwa z wyczuwalną goryczką – skala od bardzo gorzkiego do słodkawego piwa. W procesie górnej fermentacja wykorzystywane są drożdże, które nie osiadają na dnie fermentora, lecz osadzają się na powierzchni, tworząc tym samym warstwę tzw. kożucha (stad nazwa drożdże górnej fermentacji). Temperatura całego procesu warzenia piw tą metodą wynosi od 16-24°C. Poniżej przykłady najczęściej spotykanych i najbardziej popularnych piw górnej fermentacji: Pale Ale, India Pale Ale (IPA), American Pale Ale (APA), Double IPA, White IPA, Black IPA, Porter, Stout, Belgian Ale, piwa pszeniczne czy piwa z dodatkiem owoców.

Druga grupa piw to piwa dolnej fermentacji tzw. LAGERY. Do produkcji Lagerów używa się z kolei drożdży dolnej fermentacji (tzw. drożdże lagerowe), które w przeciwieństwie do drożdży górnej fermentacji opadają na dno fermentora. Podczas tego procesu temperatura jest nieco niższa i wynosi od 8-12°C. Fermentacja przy produkcji tego rodzaju piwa odbywa się dłużej, czego efektem jest klarowne piwo o wyraźnym, czystym oraz  bardziej płytkim smaku. Przykłady lagerów: Pilzner (często używa się też nazw Pilsner, Pilsener czy Pils), Lager, Ciemny Lager, Piwo Marcowe oraz Porter Bałtycki.

Trzecia grupa piw rzemieślniczych to piwa wytwarzane w procesie fermentacji spontanicznej. A co w zasadzie oznacza fermentacja spontaniczna?
A jest to nieco odmienny proces fermentacji stosowany w browarnictwie. Proces, w którym nie używa się drożdży do zasypywania brzeczki, a wykorzystuje się można by rzec sposób bardzo naturalny, a mianowicie pozostawia się brzeczkę w otwartych fermentorach, poddając ją jednocześnie działaniom naturalnym nieprzetworzonym drożdżom, które występują w powietrzu. Tak rozpoczyna się kilkumiesięczny (nawet do 12 miesięcy!) proces wnikania tych drożdży i mikroorganizmów w powierzchnię brzeczki. Jak podają źródła dzisiaj ta metoda stosowana jest tylko w Belgii w miejscu występowania tego specyficznego rodzaju drożdży, a dokładniej mówiąc w okolicach Brukseli i doliny rzeki Senny. Określa się, że piwa produkowane w ten właśnie sposób należą do piw typu Lambic.

 

Nie wahaj się dłużej, rozpocznij z nami  przygodę w świecie piw rzemieślniczych.

 

    Czy warto zatem sięgać po droższe od przemysłowego, piwo rzemieślnicze? Jesteśmy pewni, że tak, a to z dwóch podstawowych powodów – pierwszy to naturalny skład, a drugi bogaty wachlarz smaków i aromatów.

 

wne

A jeżeli chcielibyście dowiedzieć się więcej o piwach kraftowych, poznać nowe smaki lub rozpocząć przygodę z tym złotym trunkiem zapraszamy do sklepu internetowego z piwami rzemieślniczymi www.kastachmielu.pl lub bezpośrednio do  naszej bazy stacjonarnej, która znajduje się w Poznaniu przy ul. Obornickiej 306. Chętnie odpowiemy na wszystkie pytania i doradzimy w wyborze!

 

Dziękujemy za lekturę!
Piotr & Piotr

Może piwko? :)

Wybierz swój ulubiony gatunek:

Ta strona korzysta z ciasteczek – sprawdź naszą Politykę prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Czy masz skończone 18 lat?

Strona Kasta Chmielu zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Musisz potwierdzić swoją pełnoletność, fakt, iż zawartość strony nie została Ci narzucona i że chcesz zapoznać się z jej zawartością na własną odpowiedzialność.