Magia opisów piw rzemieślniczych

Większa wiedza, większa frajda!
Udostępnij wpis:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Krótkie nazwy i oznaczenia na etykietach piw kraftowych

W świecie piw rzemieślniczych istnieje cała gama bardzo specyficznych nazw i oznaczeń, które niekiedy mogą wprawiać w zakłopotanie konesera piw kraftowych. Dlatego postanowiliśmy odczarować kilka podstawowych skrótów i oznaczeń pojawiających się na etykietach piw rzemieślniczych, a co za tym idzie ułatwić poruszanie się w tej tajemniczej terminologii piwnej. Wtedy opis stanie się mniej tajemniczy, a frajda z konsumpcji piwa rzemieślniczego jeszcze większa.

ABV

Najbardziej popularna skala zawartości alkoholu (etanolu) w określonej objętości piwa wyrażona jako procent objętościowy.

ABW

Inna dość tradycyjnie stosowana miara tym razem w Ameryce ABW (Alcohol by weight) oznacza zawartość alkoholu w stosunku wagowym)

Ale

To pełna nazwa grupy piw rzemieślniczych wytwarzanych w procesie górnej fermentacji z użyciem specyficznych drożdży tzw. górnej fermentacji). Proces ten odbywa się w wyższych temperaturach (kilkanaście+ stopnia Celsjusza) i pozwala wydobyć bogatszy profil smakowo-zapachowy piwa. Bardzo często dodaje się do tej grupy piw pulpy owocowe dla urozmaicenia nut smakowych. Do tej grupy należą miedzy innymi piwa pszeniczne, Stouty, Portery, APA I IPA.

APA

American Pale Ale – piwa warzone w procesie górnej fermentacji z wykorzystaniem amerykańskich chmielów. Są to piwa jasne i klarowne o barwie od słomkowej do bursztynowej.

 

2 51 74 2

BLG

Skrót powstały od nazwiska chemika wynalazcy – Ballinga – metody określania zawartości cukru na różnych poziomach etapu produkcji piwa. Do pomiaru zawartości cukru używa się aerometru czy połączonych naczyń, które wypełnia się cieczą, a zanurzony w nich odpowiedni spławik wskazuje poziom zawartości cukru. Poziom cukru zmienia się wraz z każdym etapem produkcji piwa. Pierwszy etap to zacieranie brzeczki, czyli przemieszczanie się cukrów ze słodu do brzeczki gdzie trawione są przez drożdże. Później następują etapy pomiarów cząstkowych, w których możemy analizować przebieg fermentacji. Początkowy i końcowy poziom zawartości cukru w brzeczce używany jest do określenia rodzaju piwa. Wysoka wartość BLG to piwo najczęściej słodkie i bardzo treściwe, piwo mocniejsze, bardziej złożone, mające bogatszy smak (Stout, Porter bałtycki czy Barley wine). Niska zawartość to piwo wytrawne.

BA

Barrel aged języka angielskiego oznacza leżakowane w beczce. Najczęściej piwo takie leżakuje w beczkach po innych znacznie mocniejszych alkoholach takich jak np. whiskey, koniak, sherry czy wino. Proces ten dotyczy zwłaszcza piw ciemnych o wysokim poziomie alkoholu.

DDH

W języku angielskim Double Dry Hopped oznacza podwójne chmielenie na zimno.
W rzeczywistości proces ten polega na dodaniu dużej ilości chmielu podczas fermentacji. Celem takiego zabiegu jest ekstremalne podniesienie aromatu piwa. Uzyskuje się wtedy bardzo wyczuwalne nuty owoców cytrusowych, nuty kwiatowe, niekiedy miodu, zależy to oczywiście od użytych odmian chmielu.

EBC

EBC skrót pełnej nazwy w języku angielskim European Brewery Convention to jednostka używana do określenia barwy piwa oraz słodu. Powstała w Europie i została opracowana przez Europejską Konwencję Piwa. Im większa wartość EBC, tym kolor piwa ciemniejszy. Przed powstaniem skali EBC kolor piwa określano w sposób dość subiektywny, używając do tego celu szklanych próbek o ustandaryzowanych kolorach, które przykładano do analizowanego piwa.

IBU

International Bitterness Units czyli Międzynarodowe Jednostki Goryczy. Miara określająca stopień nachmielenia piwa i stopień goryczki. Dla zobrazowania tej skali przyjmuje się, że Lagery posiadają IBU na poziomie 10-30, a na przykład Stouty już utrzymują IBU na poziomie 60. W nomenklaturze naukowej jeden IBU to 1 mg izomeryzowanego oleju chmielowego na jeden litr piwa.

IPA

India Pale Ale pierwotnie jasne angielskie piwo górnej fermentacji o złotym kolorze i przeciętnej słodowości. Piwo to zostało pierwszy raz uwarzone w XIX w. przez piwowarów brytyjskich. Charakteryzuje się wysokim poziomem goryczki (zarówno smaku jak i aromacie), co jest wynikiem dodania dużej ilości chmielu. Duża ilość chmielu miała uchronić piwo przed zepsuciem się podczas transportu z wysp brytyjskich do kolonii indyjskich.

2 1211 22 3

 

RIS

RIS – piwo, które zazwyczaj jest bardzo mocnym trunkiem, o wysokim poziomie alkoholu, bogatym i złożonym aromacie. W piwie tym można wyczuć palone zboże, gorzką czekoladę, suszone owoce i przyprawy. Kolor tego trunku waha się pomiędzy bardzo ciemnym burgundem a czernią. Piwo jest nieprzezroczyste, a występująca na nim piana bardzo gęsta i ma kolor od kremowego do jasnobrązowego. Jest to piwo bardzo treściwe i wymagające w konsumpcji, więc często można je kupić w butelkach o mniejszej objętości.

Projekt bez tytulu 12 1Projekt bez tytulu 10 1

Zapraszamy serdecznie Poznań ul. Obornicka 306 – chętnie przedstawimy ofertę i porozmawiamy na temat oznaczeń piw rzemieślniczych!

 

Dziękujemy za lekturę!
Piotr & Piotr

Może piwko? :)

Wybierz swój ulubiony gatunek:

Ta strona korzysta z ciasteczek – sprawdź naszą Politykę prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Czy masz skończone 18 lat?

Strona Kasta Chmielu zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Musisz potwierdzić swoją pełnoletność, fakt, iż zawartość strony nie została Ci narzucona i że chcesz zapoznać się z jej zawartością na własną odpowiedzialność.