Gatunek: Lager

Piwo dolnej fermentacji, jasne lub ciemne o umiarkowanej bądź niewielkiej goryczce z dość wyraźnie wyczuwalnym słodkim posmakiem. Piwo lekkie, silnie orzeźwiające i bardzo klarowne.

Gatunki piw

Browar

Więcej opcji...
  • Piwo „Lager” Browar Gnieźnieński

    5,30 
    Do koszyka
  • Piwo „Lager” Browar Tenczynek

    6,40 
    Do koszyka
  • Piwo „Opat 12” Browar Broumov

    7,50 
    Czytaj dalej
  • Piwo „Diamant” Browar Primator

    5,10 
    Do koszyka
  • Piwo „Svatecni Premium” Browar Primator

    5,20 
    Czytaj dalej
  • Piwo „Dvanactka Svetly Lezak Premium” Browar Rohozec

    5,60 
    Do koszyka
  • Piwo „Lager” Browar Dobry Browar Gniezno

    10,90 
    Do koszyka
  • Piwo „Marcowe” Browar Jagiełło

    6,70 
    Do koszyka
  • Piwo „Lager” Browar Jagiełło

    6,40 
    Do koszyka
  • Piwo „Opat 10” Browar Broumov

    5,60 
    Do koszyka
  • Piwo „Dark Lager” Browar Primator

    5,70 
    Czytaj dalej
  • Piwo „Skalak Svetly Lezak” Browar Rohozec

    5,40 
    Czytaj dalej

Więcej informacji o gatunku piwa Lager

Co to jest Lager?

Lager to słowo wywodzące się z języka niemieckiego Lagern, oznaczające składowanie, leżakowanie.

Jest to termin określający grupę piw dolnej fermentacji. W procesie dolnej fermentacji, wykorzystuje się specjalne drożdże. Cały proces przebiega w niższej temperaturze zazwyczaj w okolicach 5 do 15 stopni Celsjusza.

Bawaria kolebką Lagera

Początek produkcji lagerów przypisuje się Bawarczykom. Co ciekawe, mieli oni bardzo dobrze opracowany system utrzymywania niskich temperatur podczas całego procesu.

Dla zachowania tychże niskich temperatur przechowywali oni piwo w głębokich piwnicach, dodatkowo okładali je lodem dla podtrzymania odpowiedniej temperatury lub umieszczali zbiorniki z warzonym piwem w jaskiniach górskich.

W grupie piw dolnej fermentacji znajdziemy piwa jasne i ciemne. Będą to m.in. Pilznery (czysty jasny lager), Koźlaki (mocny i ciemny lager), Portery (mocny, ciemny lager o smaku czekalodowo-kawowym) czy Piwa Marcowe (bursztynowy lager wytwarzany w marcu i często produkowany na święto piwa Oktoberfest).

Smak słodowy i goryczka

Lagery to piwa, które charakteryzują się intensywnym smakiem słodowym, z wyraźnie wyczuwalną goryczką chmielową. Proces leżakowania, który jest niezbędny do produkcji lagerów, a trwający około 2 tygodnie i przebiegający w niskich temperaturach, ma decydujący wpływ na bardzo charakterystyczny orzeźwiający smak, klarowność i pienistość.

Ten rodzaj piwa rozpowszechnił się bardzo szybko w całej Europie, stając się tym samym jednym z najpopularniejszych trunków chmielowych.

Popularność piwa Lager

Piwa z tej grupy możemy dzisiaj spotkać praktycznie wszędzie. W każdym sklepie, kawiarni, restauracji, podczas wydarzeń kulturalno-sportowych czy popularnym pubie piwnym. Lagery idealnie nadają się podczas spożywania posiłków. W Niemczech czy Czechach lagery stanowią nieodłączną część kulinarnej kultury wspólnego spędzania czasu.

Czy chcesz zgłębić wiedzę o piwach rzemieślniczych?

Zajrzyj na bloga, w którym opisujemy nasze doświadczenia z kraftowymi trunkami, lub wpadnij do nas do sklepu i porozmawiajmy osobiście. Zapraszamy:

Ta strona korzysta z ciasteczek – sprawdź naszą Politykę prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Czy masz skończone 18 lat?

Strona Kasta Chmielu zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Musisz potwierdzić swoją pełnoletność, fakt, iż zawartość strony nie została Ci narzucona i że chcesz zapoznać się z jej zawartością na własną odpowiedzialność.