Jak przechowywać i serwować piwo rzemieślnicze?

Beer service
Udostępnij wpis:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Od czego zacząć?

Zacznijmy od samego początku, czyli od zakupu piwa. Smakosze piwni w znaczącej większości odruchowo niejako umieszczają zakupione piwo w lodówce. Bywa tak szczególnie w okresie letnim. Ale coraz częściej zastanawiamy się, jak powinniśmy przechowywać piwo, w jakiej temperaturze, czy w jakiej powinna znajdować się butelka naszego trunku. Wiemy już, że istnieje wiele rodzajów piwa, ale czy wiemy ile jest   sposobów przechowywania i serwowania chmielowego napoju? Czy powinniśmy podawać mocno schłodzone? Jaka jest optymalna temperatura kosztowania piwa?

Poniżej wyjaśnimy, co tak naprawdę powinniśmy zrobić z zakupionym piwem, by podczas konsumpcji smakowało wybornie.

Temperatura przechowywania piwa

Pamiętajmy! Nigdy nie zamrażamy piwa, ani nie przechowujemy poniżej 3 stopni Celsjusza. Piwo wtedy mętnieje, traci walory smakowe, zapachowe, ulega samoodgazowaniu i staje się trunkiem nie do wypicia.  Większość specjalistów zajmujących się badaniem piwa rekomenduje przechowywać piwo w zależności od jego rodzaju i użytych do jego produkcji drożdży. Wyróżniamy dwa rodzaje drożdży; dolnej fermentacji ,stosowane do produkcji Lagerów (np. Porter Bałtycki, Koźlak, czy Piwa Marcowe) i drożdże górnej fermentacji (m.in. IPA, APA).
W lodówkach poleca się przechowywać piwa rodzaju Lager. Idealna temperatura dla nich to 5-9 stopni Celsjusza. Natomiast idealnym miejscem dla piw wysokoprocentowych, z wyższą zawartością ekstraktu tj. np. Porter Bałtycki jest domowa piwnica z miejscem zacienionym i temperaturą 11-15 stopni Celsjusza. Podobne temperatury są zalecane również dla piw typu IPA, APA ,czy piw owocoych. Nieco inna powinna być temperatura przechowywania piw pszenicznych. Są to piwa  specyficzne, łagodne w swym smaku, nieklarowne, mętne i drożdżowym posmaku.  Powinniśmy je podawać schłodzone podobnie jak Lagery do temperatury 5-9 stopni Celsjusza.

Temperatura i ciemne miejsce przechowywania wpływają bezpośrednio na walory smakowe i zapachowe, ale przede wszystkim gwarantują, że piwo po prostu nie zepsuje się.  Należy o tym pamiętać, szczególnie gdy nie mamy możliwości umieszczenia piwa w lodówce ,czy piwnicy. Zdarza się tak np. podczas wakacji. Wtedy dobrym wyjściem mogą być zamykane szafki bez dostępu światła. Wykluczymy nagrzewanie się piwa w butelce, wzrost ciśnienia, a co najważniejsze unikniemy reakcji chemicznej doprowadzającej do wystrzelenia piwa.

Wyjątkiem od powyższych zasad ,jest przechowywanie piw tzw. „grzańców” przygotowywanych w zaciszu domowym lub nabywanych gotowych grzańców rzemieślniczych. Podgrzane piwo (jasne , ciemne, pszeniczne z miodem czy imbirem jak kto woli😊) są doskonałym trunkiem rozgrzewającym szczególnie w okresie zimowym. Pamiętajmy,  by nie dopuścić do zagotowania piwa! Nie chcemy stracić tego, co najlepsze w piwie.

W jakiej pozycji powinno przechowywać się piwo?

Najmniej problemowe piwa to piwa rodzaju Lager.  Pozycja przechowywania tych piw nie ma wpływu   na ich klarowność i „czystość”. Proces produkcji, filtracja i pasteryzacja Lagerów powoduje, iż są one praktycznie przeźroczyste i nie posiadają żadnego osadu.
Piwa rzemieślnicze, posiadające naturalny osad chmielowy bądź drożdżowy, powinny być przechowywane w pozycji pionowej, by podczas nalewania do kufla czy pokala wspomniany osad pozostał w butelce, a piwo było klarowne i posiadało wyraźną barwą. Oczywiście można też przechowywać te piwa w pozycji poziomej, ale przed konsumpcją, w odpowiednim czasie musimy pamiętać, by je spionizować w celu opadnięcia osadu na dno butelki.
W przypadku przechowywania piw kraftowych, niepasteryzowanych i niefiltrowanych, tzw. mętnych czy mglistych (piwa pszeniczne, IPY,, hazy  IPA), nie ma znaczenia pozycja butelki . Przed spożyciem  powinniśmy wstrząsnąć butelką, by zawarty wewnątrz naturalny osad wymieszać z piwem ,uwydatniając w ten sposób  walory smakowe.

lod2

Degustacja piwa kraftowego

Piw rzemieślniczych,, ze względu na ich wyjątkowe walory smakowe i zapachowe się nie pije tylko degustuje, smakuje. Należy pamiętać, iż bez odpowiedniego sposobu podania piwa rzemieślniczego do degustacji,  będziemy mieli mniejsze możliwości poznania wszystkich jego zalet . Podstawowa zasada,  to szkło, w jakim serwujemy chmielowy trunek. Odpowiednie szkło i odpowiednia temperatura serwowania odgrywa kluczową rolę podczas degustacji konkretnego rodzaju piwa kraftowego. Piwa jasne podaje się na dwa sposoby; w kuflach lub  w szklankach rozszerzających się ku górze. Piwa ciemne  serwujemy w tzw. kielichach na nóżce. Natomiast piwa owocowe podajemy w szklankach na stopce lub w prostych szklankach z grubego szkła ,rozszerzających się ku górze. W praktyce do piw typu Lager stosuje się typowe kufle do piwa lub szklanki typu pilsner glass. Natomiast do piw rzemieślniczych zaleca się stosowanie dedykowanego szkła typu; pokal, weizen glass, tulip, snifer, przypominających swym wyglądem kieliszki do wina, które są pękate, na nóżce, różniące się kształtem, rozmiarem i wysokością.

Degustacja dobrze przechowywanego i schłodzonego piwa to nie lada przyjemność dla miłośników piwa rzemieślniczego. Coraz bardziej popularne stają się spotkania towarzyskie podczas, których Fani piwa kraftowego próbują wielu rodzajów piw, wyprodukowanych w różnych browarach rzemieślniczych, dzieląc się doznaniami smakowymi i zapachowymi.
Jeśli chciałabyś/chciałbyś zorganizować takie właśnie spotkanie i skompletować piwa rzemieślnicze o wyjątkowym smaku czy aromacie zapraszamy do Kasta Chmielu Poznań Obornicka 306 lub www.kastachmielu.pl

Dziękujemy za lekturę!
Piotr & Piotr

Może piwko? :)

Wybierz swój ulubiony gatunek:

Ta strona korzysta z ciasteczek – sprawdź naszą Politykę prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Czy masz skończone 18 lat?

Strona Kasta Chmielu zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Musisz potwierdzić swoją pełnoletność, fakt, iż zawartość strony nie została Ci narzucona i że chcesz zapoznać się z jej zawartością na własną odpowiedzialność.