India Pale Ale. Piwo jasne, górnej fermentacji, o wysokim nachmieleniu z wyczuwalną intensywną goryczką. Ma barwę od jasnożółtej do pomarańczowej. IPA przepełniona jest wieloma aromatami. Od nut owocowych (grapefruit, pomarańcze, mango) do kwiatowo-żywicznych.
Jest to piwo jasne, górnej fermentacji, o wysokim nachmieleniu z wyczuwalną intensywną goryczką. Ma barwę od jasnożółtej do pomarańczowej. IPA przepełniona jest wieloma aromatami. Od nut owocowych (grejpefriut, pomarańcze, mango) do kwiatowo-żywicznych.
Ten rodzaj piwa swój początek zawdzięcza wojskom brytyjskim stacjonującym w Indiach. W Indiach piwo było towarem deficytowym. Dlatego specjalnie dla żołnierzy wojsk brytyjskich stacjonujących we wschodnich Indiach transportowano piwo z Wysp Brytyjskich.
Niestety długa podróż (około miesiąca), zmienne warunki atmosferyczne panujące w czasie transportu powodowały, że piwo traciło na swojej jakości.
Znaleziono rozwiązanie tego problemu. Zmieniono dotychczasowe receptury i zwiększono ilość dodawanego do piwa chmielu.
Od tej pory dostarczane piwa mocne lub ciemne radziły sobie doskonale z warunkami transportu do Indii.
Od początku cieszy się niesłabnącą popularnością. Praktycznie nie ma browaru, który nie miałby w swej ofercie IPY. Producenci piwa prześcigają się w produkcji IPY i jej wielu odmian.
Prawdopodobnie najwcześniej wyprodukowana IPA to tzw. English Style IPA charakteryzująca się mniejszą ilością chmielu i mniejszą goryczką.
Kolejna to AIPA (American India Pale Ale) czyli piwo IPA uwarzone z różnego rodzaju amerykańskich chmieli. W tym miejscu warto dodać, iż AIPY warzone w zachodniej i wschodniej części Stanów Zjednoczonych spowodowały wyodrębnienie kolejnych rodzajów IPY, a mianowicie West Coast IPA wywodzące się z zachodniego wybrzeża, z zawartością chmielu cascade i chinook, o większej goryczce i nachmieleniu, z nutami kwiatowo-cytrusowymi i East Coast IPA powstałe na wschodnim wybrzeżu, o stonowanym smaku, większej słodkości i wyczuwalnym słodzie.
Kolejna odmiana IPY to Double IPA o podwójnej dawce chmielu, wysokim poziomie goryczki, z nutami owocowo-kwiatowymi i aromatami piwnymi oraz większej zawartości alkoholu.
Session IPA to z kolei piwo intensywnie nachmielone, o niższym procencie zawartości alkoholu. To piwo bardzo orzeźwiające.
Belgijska IPA to tradycyjna IPA warzona z użyciem drożdży belgijskich dających nuty goździków i przypraw. Zawartość procentowa alkoholu jest wyższa.
New England IPA jest nieprzeźroczysta, o bursztynowym kolorze, niefiltrowana. Charakteryzuje się krótkim leżakowaniem.
Należy wymienić jeszcze DDH IPA o podwójnej ilości chmielu, oraz Polish IPA z zawartością naszych polskich odmian chmielu. Tak więc jest w czym wybierać.
Zajrzyj na bloga, w którym opisujemy nasze doświadczenia z kraftowymi trunkami, lub wpadnij do nas do sklepu i porozmawiajmy osobiście. Zapraszamy:
OWI-TRADE Piotr Czechowski
ul. Obornicka 306, 60-691 Poznań
NIP: 778 014 40 59
e-mail: sklep@kastachmielu.pl
tel: +48 795 157 321
Nr konta
70 1050 1520 1000 0097 4120 5943
Nasz sklep zlokalizowany jest 2 kilometry od Ronda Obornickiego w Poznaniu, wyjeżdżając w kierunku Obornik. Dodatkowym atutem jest możliwość zaparkowania przed sklepem, ale jeśli wolicie komunikację miejską, to także znajdziecie dogodne połączenie niemal z każdego zakątka Poznania.
Zapraszamy!
pon – pt: 11:00 – 19:00
sob: 10:00 – 16:00
Ta strona korzysta z ciasteczek – sprawdź naszą Politykę prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.