Gatunek: Grodziskie

Charakteryzuje się swoją lekkością, świeżym charakterem i charakterystycznym osadem drożdżowym na dnie butelki. Piwo rzemieślnicze o słomkowej barwie. Zawartość alkoholu i ekstraktu chmielowego w piwie Grodziskim jest na niskim poziomie.

Gatunki piw

Browar

Więcej opcji...
  • Piwo „Mango Ale” Browar Grodzisk

    5,90 
    Czytaj dalej
  • Piwo „Piwo z Grodziska” Browar Grodzisk

    6,80 
    Czytaj dalej
  • Piwo „W stylu Grodziskie” Browar Trzech Kumpli

    9,20 
    Do koszyka
  • Piwo „A la Grodziskie” Browar Pinta

    8,90 
    Do koszyka
  • Piwo „Hoppy Grodziskie” Browar Grodzisk

    6,60 
    Czytaj dalej
  • Piwo „Classic with a Twist” Browar Funky Fluid

    12,90 
    Czytaj dalej

Więcej informacji o gatunku piwa Grodziskie

Piwo w stylu Grodziskie

Jest to gatunek piwa wywodzący się z Wielkopolski z okolic Grodziska Wielkopolskiego. Początki produkcji sięgają czternastego wieku. Początkowo było to piwo pszeniczne, niefiltrowane, dymione, jasne z delikatną goryczką. Było to piwo górnej fermentacji o wysokim nasyceniu dwutlenkiem węgla oraz refermentowane.

Pojęcie refermentacji jest związane z naturalnym sposobem utrwalania piwa, polegające na poddaniu piwa ponownej fermentacji tuz po zamknięciu w butelce.

Piwo Grodziskie charakteryzuje się swoją lekkością, świeżym charakterem i charakterystycznym osadem drożdżowym na dnie butelki. Bardzo często w środowisku smakoszy piw można usłyszeć o piwie Grodziskim, że to „szampan wśród piw”, ze względu na wyjątkowo, mało spotykany smak i proces produkcji.

Produkcja piwa Grodziskiego

Do jego produkcji wykorzystuje się wysokiej jakości wodę z ujęć grodziskich, drożdże grodziskie górnej fermentacji, słód pszeniczny wędzony dymem dębowym oraz chmiel Tomyski, Lubelski, Żatecki lub Hellertau. Te właśnie składniki gwarantują jakość piwa i ten wspaniały niespotykany smak.

Kiedy najlepiej smakuje?

Piwo grodziskie o słomkowej barwie idealnie nadaje się do picia latem. Sprawdza się wyśmienicie do posiłku. Zawartość alkoholu i ekstraktu chmielowego w piwie Grodziskim jest na niższym poziomie, alkohol około 3%, a ekstrakt w okolicach 7,7%.

Warty podkreślenia jest fakt, iż pomimo, ze jest to piwo pszeniczne jest prawie całkowicie przeźroczyste, jedyne w swoim rodzaju.

Browar w Grodzisku Wielkopolskim

Od samego początku Browar Grodziski bardzo dobrze prosperował, nie groźne mu były zabory czy wojny, aż do momentu wejścia na rynek tanich ,o niższej jakości piw koncernowych. W wyniku tego od 1993 roku przez 19 lat zaprzestano produkcji tego trunku.

Na szczęście od 2012 roku ponownie rozpoczął się wspaniały czas dla piwa Grodziskiego, które doskonale lokuje się wśród wszystkich gatunków piw.

Czy chcesz zgłębić wiedzę o piwach rzemieślniczych?

Zajrzyj na bloga, w którym opisujemy nasze doświadczenia z kraftowymi trunkami, lub wpadnij do nas do sklepu i porozmawiajmy osobiście. Zapraszamy:

Ta strona korzysta z ciasteczek – sprawdź naszą Politykę prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Czy masz skończone 18 lat?

Strona Kasta Chmielu zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Musisz potwierdzić swoją pełnoletność, fakt, iż zawartość strony nie została Ci narzucona i że chcesz zapoznać się z jej zawartością na własną odpowiedzialność.