Gatunek: Gose

Piwo słone z nutą kwasowości. Najpierw poczujemy aromaty fermentacji mlekowej, dalej kwaśne owoce leśne oraz jogurt. Dopuszczalne są również aromaty owoców cytrusowych i oczywiście aromat kolendry. Dzięki dodaniu kolendry doświadczymy smaku owoców takich jak gruszki, jabłka, cytrusy i owoce leśne. Natomiast jeśli chodzi o smak piwa Gose to zawsze dominujących smakiem powinien być kwaśny i słony.

Gatunki piw

Browar

Więcej opcji...
  • Piwo „Splash Marakuja” Browar Funky Fluid

    12,90 
    Do koszyka
  • Piwo „Jose” Browar Nepomucen

    10,90 
    Do koszyka
  • Piwo „Cyber” Rock Browar Jarocin

    13,10 
    Do koszyka
  • Piwo F*ck the boundaries Browar Brokreacja

    12,90 
    Czytaj dalej
  • Piwo „Juan – Smothie” Browar Nepomucen

    12,10 
    Do koszyka
  • Piwo Gose Browar Trzech Kumpli

    12,90 
    Czytaj dalej

Więcej informacji o gatunku piwa Gose

Gose tak to nazwa niemieckiej rzeki przepływającej w okolicach Lipska i Goslar.

Stąd się prawdopodobnie wzięła nazwa dla pszenicznego piwa kwaśnego do produkcji, którego używano w przeszłości właśnie wody z rzeki Gose oraz dzikich drożdży i bakterii.

Początek powstania tego piwa datuje się na około 996 rok. Piwo to było wytwarzana w przeszłości w procesie spontanicznej fermentacji.

Dzisiaj używa się już drożdży górnej fermentacji, bakterii kwasu mlekowego lub zakwaszającego słodu dla uzyskania oczekiwanego smaku. W początkowym okresie produkcji proces fermentacji odbywał się w dębowych beczkach, które zawierały specjalny otwór wlewowy dla uwalniania dzikich drożdży aktywnych.

Następnie gdy dobiegł końca proces fermentacji rozlewano piwo do charakterystycznych butelek z długa szyjką, umożliwiającą tworzenie się w niej czopów drożdżowych w wyniku czego dochodziło do powtórnej fermentacji.

Następnie po upływie odpowiedniego czasu rozlewano piwo smakoszom tego wyjątkowego piwa.

Rozwój receptury piwa Gose

Łamiąc tradycyjne receptury produkcji piwa Niemcy zaczęli dodawać do tego rodzaju piwa kolendrę i sól morską dla podkreślenia smaku. Bardzo charakterystyczną cechą tego piwa jest aromat. Najpierw poczujemy aromaty fermentacji mlekowej, dalej kwaśne owoce leśne, jogurt, a dla wytrawnych smakoszy piwa może pojawić się również zaczyn piekarniczy.

Piwo Gose – jak i z czym podawać?

Piwo Gose podawało sie w cylindrycznych pokalach, a nieodłącznym dodatkiem były do sery, owoce morza czy ostrygi. Dzisiaj Piwo typu Gose cieszy się nie smakowitą popularnością zarówno wśród producentów piw jak i ludzi rozkoszujących się piwnymi trunkami.

Czy chcesz zgłębić wiedzę o piwach rzemieślniczych?

Zajrzyj na bloga, w którym opisujemy nasze doświadczenia z kraftowymi trunkami, lub wpadnij do nas do sklepu i porozmawiajmy osobiście. Zapraszamy:

Ta strona korzysta z ciasteczek – sprawdź naszą Politykę prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Czy masz skończone 18 lat?

Strona Kasta Chmielu zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Musisz potwierdzić swoją pełnoletność, fakt, iż zawartość strony nie została Ci narzucona i że chcesz zapoznać się z jej zawartością na własną odpowiedzialność.