Degustacja piwa rzemieślniczego

Jak próbować by czuć?
Udostępnij wpis:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Degustacja piwa to nie konsumpcja.

Z ostatnich naszych artykułów blogowych wiecie już jak produkuje się piwo rzemieślnicze, jakie rodzaje czy gatunki możemy spotkać w świecie browarniczym, a teraz nadszedł czas by omówić kwestię degustacji piw kraftowych. Wbrew pozorom degustacja nie ma nic wspólnego z piciem piwa. Jest to niejako proces wstępny wprowadzający nas w świat smaku i aromatu piwa rzemieślniczego. Piwa rzemieślniczego jakże bardzo różnego niż piwo produkowane w wielkich koncernach. Sam proces degustacji piwa możemy podzielić na trzy etapy, ocenę wizualną, smakową i ocenę aromatów piwa. Ale najważniejszą istotą degustacji jest na pewno atmosfera i towarzystwo w jakim będziemy próbować piwa rzemieślnicze, do czego serdecznie zachęcamy, zapraszajcie swoich przyjaciół, świetnych kumpli, by tworzyć fajną zabawę i atmosferę, czerpiąc z tego same niesamowite korzyści.

 

aperol z beczki nalewany

Ważne aspekty degustacji

Podczas tego rytuału powinniśmy skupić się tylko i wyłącznie na piwach kraftowych, maksymalnie wyostrzyć nasze zmysły, by w pełni poczuć smak i zapach. Nasze zmysły to nic innego  jak zdolność odbierania bodźców. Mówimy tutaj o bodźcach tradycyjnych czyli wzrok, słuch, smak, węch czy dotyk. To właśnie one pozwalają nam piwo rzemieślnicze oglądać, słuchać czy w końcu smakować.
Pamiętajmy czego robić nie wolno podczas degustacji. Otóż pomieszczenia w których planujemy zorganizować spotkanie degustacyjne powinno być przewietrzone i wolne od jakichkolwiek zapachów. Zadymiony pokój czy wyczuwalne zapachy z kuchni w zdecydowany sposób zakłócą nasze zmysły. Kolejnym bardzo ważnym czynnikiem jest temperatura samego piwa kraftowego. Zbyt mocno schłodzone piwa, zwłaszcza IPA, stout czy porter zgubią swój smak i aromat. My zalecamy by piwa jasne jak lagery czy pilsy były schłodzone do 8-10 stopni, a pozostałe 10-14.
Co do kolejności testowanego piwa, też powinniśmy pamiętać by zacząć naszą degustację od piw jasnych i z niższym poziomem alkoholu. Na koniec zostawmy sobie piwa o wyższym procencie alkoholu, piwa owocowe, z dużym aromatem i na deser polecamy piwa ciemne jak stouty czy portery. Nie możemy tez zapomnieć o szkle do piwa. Inne powinno być do degustacji, a inne do konsumpcji. Szkło degustacyjne najlepiej wybrać w kształcie tulipana, a unikać tradycyjnego nieprzeźroczystego kufla.  Sposób nalewania jest bardzo istotny. Początkowo lejemy piwo kraftowe po wewnętrznej ściance pokala, tak około ¾ zawartości butelki czy puszki, a następnie pozostałą część nalewamy pod kątem 90 stopni, pozwalając na utworzenie się piany.

Degustacja to sztuka smakowania i odkrywania

Wbrew panującym opiniom piwo rzemieślnicze jest bardzo złożonym napojem alkoholowych. Produkuje się je z użyciem bardzo wielu różnych gatunków słodów, drożdży czy chmielów. Posiada niezliczoną gamę aromatów, smaków i barw. W samych szyszkach chmielu jest ponad 300 różnego rodzaju olejków nadających jakże egzotyczny smak i aromat piwom kraftowym. Przez wiele lat powstało wiele odmian i gatunków piwa rzemieślniczego. Dlatego jednoznacznie określa się, iż degustacja piwa kraftowego to sztuka smakowania i odkrywania bogactwa smaków i aromatów tego napoju.

Czy piwo ma barwę, czy je słychać i czym pachnie?

Barwa piwa rzemieślniczego to chyba pierwsza cecha, która podlega ocenie. To jest ten moment kiedy bierzemy pokal z piwem do ręki i kiedy nasuwa nam się myśl np. „jakże bursztynowe piwo”, albo „piwo czarne jak węgiel”. Nieprawdaż?
Barwa piwa zależy od użytego słodu. Możemy wyróżnić szeroką gamę barw, ale rekomenduje się by  w początkowej fazie skupić się na trzech podstawnych: jasna, bursztynowa i ciemna. Oczywiście możemy się pokusić i spróbować nazwać poszczególne odcienie barwy jasnej czy bursztynowej. Spróbujmy tez zaobserwować czy piwo jest mgliste czy też całkowicie przeźroczyste. Przyłóżmy nasze ucho do piwa, posłuchajmy brzmienia piany, która uwalniając pęcherzyki powietrza ze swej struktury wydaje specyficzne tylko dla piwnej piany dźwięki. Jak brzmi piana drobnopęcherzykowa, a jak piana pełna i gęsta?.
Dalej pochylmy się nad szkłem degustacyjnym, włóżmy niejako nasz nos do pokala i włączmy kolejny zmysł, a mianowicie węch. Wkroczymy wtedy w bogaty świat aromatów, od owocowych przez kwiatowe, ziołowe, prażonych ziaren czy chleba razowego.

Zawitaj do naszego sklepu stacjonarnego i przekonaj się sam jak wielki wybór jest wśród piw rzemieślniczych, w ich barwie, aromacie i smaku.

Piana i nagazowanie

Kolejną cechą jest piana i stopień nagazowania. Patrząc na pokal z piwem w pierwszej kolejności widzimy oprócz barwy pianę skoncentrowaną w górnej części naczynia degustacyjnego. Możemy określić czy piana jest gęsta, trwała, jaki ma kolor i czy jest np. drobnopęcherzykowa. Nie powinniśmy tez pomijać stopnia nagazowania. Polecamy porównać nagazowanie w piwach typu grodziskie, Berliner weisse czy piwa pszeniczne, albo west coast IPA.

Degustacja właściwa = „ten łyk”

Na koniec jest ten moment, na który czekamy z utęsknieniem tzw. „ten łyk”.
To czynność powinniśmy wykonać wolno w pełni skoncentrowani. Musimy pozwolić by piwo niejako rozlało się po naszym języku, policzkach i podniebieniu. Tylko w taki sposób będziemy mogli bliżej określić smak i aromat piwa rzemieślniczego. To jest moment kiedy oceniamy czy piwo jest owocowe, słodkie, gorzkie czy kwaśne lub nawet słone (Gose). Spróbujmy też ocenić czy słodycz dość specyficzna płynąca ze słodu równoważy się z goryczką. Dość trudne zadanie, ale dające dużą frajdę, kiedy określimy poziom zharmonizowania tych cech. Niekiedy, myślę, że bardzo rzadko, ale jednak się zdarza wyczuć w piwach rzemieślniczych smak gotowanych warzyw. Jest to niestety cecha niepożądana powstająca podczas warzenia kraftów i świadczy o błędzie produkcyjnym.
Pamiętajmy, by po każdej degustacji pojedynczego piwa przepłukać nasze usta świeżą wodą by ponownie móc przystąpić do degustacji kolejnego piwa rzemieślniczego.

Benefity degustacyjne

Dzięki umiejętności określenia walorów smakowych, wizualnych czy aromatów możemy przekonać się, że piwo kraftowe to nie tylko złocisty napój chmielowy z goryczka i pianą. Piwo rzemieślnicze to tak naprawdę rękodzieło każdego piwowara.
I w tym miejscu wielki ukłon w ich stronę za to co tworzą😊
Nie można przecież spotkać w świecie piw rzemieślniczych dwóch takich samych smaków Pilsów, Stoutów czy Porterów warzonych w różnych browarach, są one różne zarówno w smaku jak i aromacie.

W naszym sklepie znajdziecie bogatą kolekcję piw kraftowych o różnym smaku, barwie i aromacie – zapraszamy, pogawędzimy i doradzimy Poznań Obornicka 306

Dziękujemy za lekturę!
Piotr & Piotr

Może piwko? :)

Wybierz swój ulubiony gatunek:

Ta strona korzysta z ciasteczek – sprawdź naszą Politykę prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Czy masz skończone 18 lat?

Strona Kasta Chmielu zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Musisz potwierdzić swoją pełnoletność, fakt, iż zawartość strony nie została Ci narzucona i że chcesz zapoznać się z jej zawartością na własną odpowiedzialność.