Gatunek: Ciemne

Piwa ciemne charakteryzują się bardzo szeroką gamą kolorów. Ten smak cechuje się dominującymi nutami kawy, karmelu i gorzkiej czekolady. Poziom alkoholu od 3 do 14%.

Gatunki piw

Browar

Więcej opcji...
  • Piwo All Beers Matter-Dortmunder Browar Brokreacja

    10,90 
    Czytaj dalej
  • Piwo All Beers Matter-Helles Bock Browar Brokreacja

    11,50 
    Czytaj dalej
  • Piwo „Baba Jaga” Browar Gościszewo

    11,70 
    Do koszyka
  • Piwo „Zimowe” Browar Szreniawa

    11,30 
    Do koszyka
  • Piwo „Koźlak” Browar Amber

    7,10 
    Czytaj dalej
  • Piwo „Przytul Mnie” Browar Hoplala

    10,80 
    Czytaj dalej
  • Piwo „Sabat Czarownic” Browar Perun

    8,80 
    Czytaj dalej
  • Piwo „Komtur” Browar Gościszewo

    7,90 
    Do koszyka
  • Piwo „Surdut Splendoru” Browar Harpagan

    15,00 
    Do koszyka
  • Piwo „Pełen luz” Browar Za Miastem

    11,20 
    Do koszyka
  • Piwo „Pogoda Ducha” Browar Za Miastem

    10,70 
    Do koszyka
  • Piwo „Wieczorową Porą” Browar Za Miastem

    12,30 
    Do koszyka

Więcej informacji o gatunku piwa Ciemne

Kolor i smak piwa ciemnego

Piwa ciemne uzyskuje się po przez fermentację prażonych uprzednio słodów, a więc odpowiednio przygotowanego ziarna jęczmiennego. Piwa ciemne charakteryzują się bardzo szeroką gamą kolorów. Spotykamy piwa w kolorze od ciemnego bursztynu, poprzez czerwone, brązowe, aż po głęboko czarne.

Należy wiedzieć, iż kolor tego rodzaju piwa rzemieślniczego zależy od dwóch składników. Pierwszy to oczywiście słód jaki został użyty do produkcji ciemnego trunku piwnego, a drugi składnik to drożdże.

Jeśli chodzi natomiast o smak piw ciemnych to jest to bardzo charakterystyczny i wyrazisty. Cięższy od piw złocistych inaczej mówiąc tradycyjnych. Ten smak jest z dominującymi nutami kawy, karmelu i gorzkiej czekolady. Poziom alkoholu od 3 do 14%.

Rodzaje piwa ciemnego

Wśród piw ciemnych spotkamy kilka rodzajów, m.in.: stout, porter, koźlak, pszeniczne ciemne, ciemny lager, black IPA czy APA.

Jak podawać?

Ten rodzaj piwa najlepiej podawać nieschłodzone, o temperaturze pokojowej 17-20 stopni C., by uwolnić aromaty i smak tegoż trunku. Doskonale pasuje do lekkiej kuchni, drobiu, serów czy wędlin.

Z ciekawostek, amerykańscy naukowcy podają, iż ciemne piwa zawierają więcej przeciwutleniaczy, antyoksydantów (neutralizatory wolnych rodników) niż złociste piwo czy czerwone wino.

Historia piwa ciemnego w Polsce

W Polsce początki warzenia piwa ciemnego sięgają XIX wieku. Pierwsze wzmianki o tego rodzaju piwie możemy spotkać w informacjach o browarze Hipolita Lackowskiego.

Browar ten istniał w XIX wieku we wsi Jeżyce (dzisiaj to dzielnica Poznania).

W dużej mierze wieś tą zamieszkiwali osadnicy niemieccy. Mieli oni w zwyczaju konsumpcję piw ciemnych podczas biesiad towarzyskich. Często piwa te dosładzali cukrem.

Czy chcesz zgłębić wiedzę o piwach rzemieślniczych?

Zajrzyj na bloga, w którym opisujemy nasze doświadczenia z kraftowymi trunkami, lub wpadnij do nas do sklepu i porozmawiajmy osobiście. Zapraszamy:

Ta strona korzysta z ciasteczek – sprawdź naszą Politykę prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Czy masz skończone 18 lat?

Strona Kasta Chmielu zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Musisz potwierdzić swoją pełnoletność, fakt, iż zawartość strony nie została Ci narzucona i że chcesz zapoznać się z jej zawartością na własną odpowiedzialność.