Charakterystyka piw rzemieślniczych.

Piwne parametry – znasz je?
Udostępnij wpis:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Jakie cechy opisują piwo.

Czy kiedykolwiek zastanawiamy się pijąc piwo, w szczególności te rzemieślnicze, jak wiele ono posiada cech charakterystycznych, właściwych dla danego gatunku piwa. Czy zastanawiamy się, które parametry powodują, że akurat dane piwo nam smakuje, a które powodują, że odstawiamy kufel z piwem i już do niego nie wracamy. Czy zadajemy sobie pytanie czy piwo ma smak, zapach czy aromat, jeśli tak to jaki?

Naczynia do degustacji piwa.

Zacznijmy od szkła do picia czy degustacji piwa. By trafnie opisać parametry piwa, musimy zacząć od przelania piwa z butelki czy puszki do odpowiedniego naczynia. Tutaj możemy wyróżnić tradycyjne kufle z charakterystycznym uchem oraz pokale. Kufle, jakie znamy dzisiaj, pojawiły się około XVI wieku. Były wykonane z cyny, kamionki, drewna, gliny, fajansu lub szkła. Dzisiaj stosuje się je przede wszystkim do serwowania piw typu Lager. Natomiast pokale to szklane naczynia przypominające kielichy i wykonywane są ze szkła. Tutaj wyróżniamy wiele rodzajów, a każdy z nich przeznaczony jest do innego typu piwa. Wbrew pozorom naczynie te, tuż obok temperatury odgrywają bardzo istotną rolę w degustacji piwa. Zarówno temperatura piwa jak i rodzaj szkła w jakim podawane jest piwo, pozwalają uwolnić aromat naszego trunku.

Jak poznać aromat piwa.

Są dwie szkoły poznawania aromatów piwnych. Niektórzy smakosze piwni zalecają by „zaciągnąć” się piwem bezpośrednio po otwarciu, z butelki czy puszki, wtedy kiedy jest największa koncentracja zapachów. Inni z kolei zalecają by to robić tuż po nalaniu do odpowiedniego szkła. Moim zdaniem druga jest korzystniejsza, gdyż wraz ze wzrostem temperatury piwa i rekcją trunku z powietrzem wydobywa się coraz więcej walorów zapachowych czy smakowych.

A jeśli już mamy piwo w szkle, to powinniśmy zbliżyć nos do powierzchni piwa i w bardzo spokojny sposób wciągnąć uwalniające się zapachy.
Tak naprawdę  jest to pierwszy etap poznawania walorów aromatycznych piwa. Właśnie w tym momencie uwalniają się aromaty charakterystyczne dla chmielu użytego w procesie warzenia piwa.
Dzięki rewolucji piwnej możemy poznać i zarazem poczuć całą gamę aromatów. Począwszy od owocowych, żywicznych, cytrusowych, chmielowych, aż po słodowe.

Wpadnij do nas, chętnie pomożemy dobrać piwo o wyjątkowym smaku i aromacie.

 

drugie

A co z tą pianą?

Kolejną cechą piwa jest piana, powstająca podczas nalewania piwa do szkła. Jaka ona jest zależy od wielu czynników. Pierwszy to sposób nalewania – energiczny bezpośrednio do naczynia czy spokojny po wewnętrznej ścianie pokala czy kufla.  Ale tak naprawdę to, że piana w ogóle jest to efekt użycia dwutlenku węgla oraz białek pochodzenia słodowego przy produkcji piwa. Piana może być bardziej lub mniej gęsta, drobna czy obfita. Może utrzymywać się dłużej lub krócej. W niej również gromadzą się aromaty i smaki piwa unoszone przez pęcherzyki dwutlenku węgla.

Jaką barwę ma piwo?

Nalewamy, wąchamy i jednocześnie widzimy barwę piwa. Kolejny walor zmysłowy. Co decyduje o kolorze piwa?. Otóż przede wszystkim za barwę odpowiada słód, ale także drożdże, proces zacierania, warzenia czy pasteryzacji. Duzy wpływ maja tez użyte dodatki takie jak np. pulpy owocowe, owoce czy soki owocowe. Podstawowa barwa to odcienie złociste, którą nadają przede wszystkim słody jęczmienne. Barwy ciemniejsze uzyskuje się używając słodów karmelowych czy palonych. Wraz z barwą oceniamy przejrzystość czy klarowność piwa. Za tą cechę odpowiadają głównie drożdże. Tutaj możemy je podzielić na dwie grupy. Pierwsza to drożdże opadające na dno uwarzonego piwa i oddzielana od trunku przed rozlewem. Mamy wtedy piwo bardzo klarowne wręcz przejrzyste. Drugi rodzaj to drożdże używane do produkcji piw pszenicznych tzw. Hafeweizen – bardzo pyliste, zakłócające klarowność.

A co ze smakiem?

Przyjmuje się, że rozróżniamy cztery podstawowe smaki piwa – słodki, gorzki, kwaśny i słony. Oprócz nich możemy spotkać smaki owocowe, czekoladowe, orzechowe, ziołowe, czy mleczne. Degustując piwo możemy odczuć pełnię, kremowość czy gęstość piwa. Te walory związane są z ilością cukru jaka pozostała po procesie fermentacji. Ostatnia cecha związane bezpośrednio ze smakiem piwa jest jego wysycenie dwutlenkiem węgla. Piwa typu grodziskie mają bardzo wysoki poziom CO2, a z kolei piwa typu stout czy porter to piwa o niskim wysyceniu.

Ekstrakt, alkoholu i goryczka.

Te parametry są określane przez producentów piw i podawane bezpośrednio na opakowaniu. W ten sposób informowani są konsumenci o zawartości poszczególnych parametrów. I tak ekstrakt to jest zawartość procentowa cukru w brzeczce piwnej przygotowanej do procesu fermentacji, z kolei alkohol to nic innego jak zawartość % etanolu w gotowym piwie natomiast goryczka to pochodna chmielu mierzona w miligramach na litr piwa.

Parametrów piwnych jest zapewne więcej, ale te powyższe to najważniejsze, które pozwolą każdemu smakoszowi piwa świadomie rozkoszować smakami i aromatami.

Dziękujemy za lekturę!
Piotr & Piotr

Może piwko? :)

Wybierz swój ulubiony gatunek:

Ta strona korzysta z ciasteczek – sprawdź naszą Politykę prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Czy masz skończone 18 lat?

Strona Kasta Chmielu zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Musisz potwierdzić swoją pełnoletność, fakt, iż zawartość strony nie została Ci narzucona i że chcesz zapoznać się z jej zawartością na własną odpowiedzialność.