Gatunek: Bezglutenowe

Piwo bezglutenowe to piwo pozbawione glutenu, białka powodującego problemu zdrowotne u ludzi chorych na Celiakię. Piwo bezglutenowe jest jasnym i pełnym piwem, czasem z dodatkiem soków owocowych, jest wyjątkowe ze względu na proces jego produkcji, smak i wpływ na nasz organizm.

Gatunki piw

Browar

Więcej opcji...
  • Piwo „Owsiane” Browar Dobry Browar z Gniezna

    13,10 
    Czytaj dalej
  • Piwo „Owsiany Stout” Browar Maryensztadt

    8,30 
    Do koszyka
  • Piwo „Sesyjna APA” Browar Maryensztadt

    8,30 
    Do koszyka
  • Piwo „Bezglutenowe Miodowe” Browar Staropolski

    7,40 
    Do koszyka
  • Piwo „Bezglutenowe Malinowe” Browar Staropolski

    7,40 
    Do koszyka
  • Piwo „Bezglutenowe” Browar Staropolski

    6,30 
    Do koszyka
  • Piwo „Jasny Lager” Browar Maryensztadt

    7,50 
    Do koszyka
  • Piwo „F#ck Gluten” Browar Inne Beczki

    7,90 
    Do koszyka

Więcej informacji o gatunku piwa Bezglutenowe

Dlaczego istnieją piwa bezglutenowe?

Powstały w wyniku odpowiedzi na zapotrzebowanie rynku. W ostatnich latach wzrosła bardzo znacząco liczba osób chorujących na Celiakię, czyli zapalna chorobę jelita cienkiego.

Głównym sprawcą tej choroby jest białko tzw. gluten.

Gluten występuje w tradycyjnych surowcach używanych do produkcji piwa takich jak słód jęczmienny czy pszeniczny. Dlatego wzrosło zapotrzebowanie na produkty bezglutenowe w tym na bezglutenowe produkty piwne. Rozpoczęto zatem badania na produktami bezglutenowymi, które mogłyby zastąpić z powodzeniem słody stosowane w tradycyjnym procesie produkcyjnym.

Tutaj na pierwszy plan wysuwają się ziarna sorgo, szarłat, ryż, kukurydza czy kasza gryczana.

Poza roślinami bezglutenowymi istnieje tez metoda przetwarzania słodów usuwająca gluten. Mówiąc bardzo obrazowo podczas fermentacji brzeczki dodaje się enzymy powodujące rozpad białek w tym glutenu na mniejsze frakcje, które podczas filtracji są usuwane z piwa.

Dzisiaj piwa bezglutenowe są bardzo rozpowszechnione.

Praktycznie każdy browar mniejszy czy większy posiada w swej ofercie ten rodzaj piwa. Bez problemu też znajdziemy i rozpoznamy (specjalnie oznakowanie przekreślony kłos) piwo bezglutenowe w  większości sklepach. Piwo bezglutenowe jest jasnym i pełnym piwem, czasem z dodatkiem soków owocowych, jest też wyjątkowe ze względu na proces produkcji, smak wpływ na nasz organizm.

Producenci piwni poszli o krok dalej i zaczęli produkować bezalkoholowe piwa bezglutenowe.

Brak glutenu nie wpływa na smak

Dzisiaj zwykły klient nie jest w stanie znaleźć różnic smakowych pomiędzy piwem bezglutenowym i glutenowym. Najważniejszą informacją jest fakt, iż brak glutenu nie zmienia doznań smakowych i jakości piwa. Na rynku można znaleźć szeroką gamę piw bezglutenowych począwszy od tradycyjnych pilsów, lagerów po piwa ciemne czy owocowe.

Czy chcesz zgłębić wiedzę o piwach rzemieślniczych?

Zajrzyj na bloga, w którym opisujemy nasze doświadczenia z kraftowymi trunkami, lub wpadnij do nas do sklepu i porozmawiajmy osobiście. Zapraszamy:

Ta strona korzysta z ciasteczek – sprawdź naszą Politykę prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Czy masz skończone 18 lat?

Strona Kasta Chmielu zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Musisz potwierdzić swoją pełnoletność, fakt, iż zawartość strony nie została Ci narzucona i że chcesz zapoznać się z jej zawartością na własną odpowiedzialność.