Beer food pairing = dobre piwo rzemieślnicze + dobre potrawy.

Lepiej łączyć niż dzielić!
Udostępnij wpis:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Coraz bardziej świadoma degustacja piwa rzemieślniczego

Rozpoczął się sezon letni, sezon grillowy i w zasadzie sezon na picie czy raczej degustację piwa kraftowego.  To czas,  kiedy piwo rzemieślnicze spożywamy z największą przyjemnością. Robimy to z coraz większą świadomością.  Częściej zastanawiamy się jakie piwo wybrać , chcąc ugasić pragnienie w upalne dni. Czy ma to być tradycyjny Pilsner, piwo z goryczką typu IPA lub APA, czy też bardzo popularne i lubiane w okresie letnim tzw. sour, czyli kwaśne piwo z dodatkiem naturalnych owoców. (mango, marakuja, winogrono czy calamansi).
Coraz częściej też spożywamy piwo do posiłku lub wręcz dodajemy je podczas gotowania naszych ulubionych potraw. W ostatnim czasie piwo stało się ważnym składnikiem wielu potraw. Łączenie go z jedzeniem pozwala wydobyć z potrawy niespotykany dotąd smak czy aromat. Używając świadomie piwa, jako jednego ze składników podczas przygotowania potraw, możemy z powodzeniem zastąpić bezsmakową wodę. Wtedy potrawy nabierają bogatszego, pełniejszego smaku. Piwa rzemieślnicze sprawdzą się doskonale w przygotowaniu dań mięsnych oraz deserów.

Wołowina w ciemnym piwie

Ciemne piwa kraftowe typu– Porter, Stout warto wykorzystać do przygotowania dania mięsnego na bazie wołowiny.  Słody, karmel czy cukier z piwa, podczas pieczenia wołowiny w zdecydowany sposób poprawia smak tego mięsa.  Jest balansem dla jego słonych nut.  Ciemne piwa świetnie poprawiają karmelizację czerwonego mięsa. Rozbijają cząstki tłuszczu , powodując w ten sposób przenikanie go do włókien  mięsa ,czyniąc je bardziej soczystym.  W przypadku wołowiny sezonowanej na sucho i mocno marmurkowej, a przygotowywanej następnie z piwem typu Porter Bałtycki wyczuwa się nuty i aromaty orzechowe.
Tak  niewiele potrzeba, by jeszcze bardziej podkreślić już i tak doskonały, wyjątkowy smak wołowiny. Piwo kraftowe i wołowina to poezja smaku i aromatu.

 

1 4

 

 

 

 

 

 

 

Nie obawiaj się, próbuj !          Odpowiednie piwa kraftowe już masz na www.kastachmielu.pl, lub Poznań ul. Obornicka 306, a dobrą wołowinę znajdziesz w wyspecjalizowanych sklepach.

Białe mięso, a piwo

Piwo zaraz obok wina w kuchni to wspaniałe, pełne świeżości uzupełnienie potraw. Wydawać by się mogło że najbardziej popularny przedstawiciel „białego” mięsa kurczak czy indyk to tak typowy smak, że już nic z nim nie można zrobić. Po raz kolejny możemy się przekonać, iż dodając do tych „ptaszków” odrobinę piwa kraftowego zmienimy ich smak i przełamiemy kolejny raz stereotypy. Wydaje się, że najlepszymi piwami rzemieślniczymi są piwa typu Farmhouse czy Saison. Są to piwa owocowe, bardzo nasycone dwutlenkiem węgla. Zarówno owoc jak i większe nasycenie dwutlenku węgla powodują wyostrzenie smaku białego mięsa, oczyszczają nasze podniebienia z tłuszczu, oleju czy słoności przyrządzanej potrawy z kurczaka czy indyka. Ponadto aromaty chmielowe doskonale komponują się z drobiem.

 

8 12

Potrawy południowe z/w piwie

Coraz bardziej popularne owoce morza wyśmienicie komponują się z piwami kraftowymi. Naszym zdaniem do potraw południowych piwo smakuje lepiej niż wino. Odpowiedz jest bardzo prosta.  Piwo jako przystawkę pitną podaje się chłodniejsze niż wino, co jest istotne szczególnie w upalne dni.  Piwa słodkawe, pszeniczne, miodowe czy witbiery dzięki swojemu aromatowi doskonale podbijają słodycz owoców morza. Okrywają powierzchnię przegrzebków, krabów, homarów czy krewetek delikatnymi wręcz aksamitnymi nutami pochodzącymi z owsa używanego podczas warzenia piwa.

Cóż dodać więcej – usmaż owoce morza na maśle z dodatkiem czosnku i degustuj je popijając wyśmienitym schłodzonym piwem pszenicznym czy Witbierem. Dla osób lubiących słodycz w tych potrawach mamy inną propozycję – dodajcie odrobinę piwa miodowego. Miód w gębie😊

Zupa lub gulasz z piwem?

Bardzo syte i pożywne, a zarazem bardzo gęste i bogate zupy czy gulasze, aż się proszą, by wzbogacić je odrobiną (wedle gustu oczywiście😊) dobrego piwa rzemieślniczego. Potrawy te gotowane zazwyczaj dłużej i na wolnym ogniu doskonale jest „podlewać” dość wyrazistym piwem kraftowym np. typu Stout, RIS, Bock czy  Weizenbock .Aromatyczne nuty wędzenia i pieczonego chleba zawarte w tego typu piwach wyraźnie podkręcają smak przyrządzanych potraw. Są fantastyczną ucztą dla naszych kubków smakowych. Nadają charakteru potrawom.

Smakowite połączenia

Łączenie piwa z potrawami może odbywać się na wiele sposobów i daje duże możliwości. Jednym  z nich jest zasada łączenia podobieństw Kierując się tą zasadą proponujemy zestawienie ciasta czekoladowego z mlecznym stoutem, piwem ciemnym o charakterystycznym intensywnym smaku i aromacie. Doskonale łączy się tu słodycz ciasta z  nutami kawy i gorzkiej czekolady zawartych w piwie. Dla kontrastu podamy propozycję połączenia piwa i potraw opartych na różnicach w smakach.  Frytki i sól, a z drugiej zimne, kwaśne i bardzo orzeźwiające piwo pszeniczne. Spróbujcie, doznania niezapomniane Kolejna propozycja dość prosta, a zarazem wyrafinowana. Wędzone sery, wędliny czy ryby w połączeniu np. z piwem rzemieślniczym typu Koźlak czy Rauchmarzen. Brzmi fantastycznie! Potrawy pikantne, słodko-kwaśne charakterystyczne dla  kuchni azjatyckiej doskonale komponują się z piwami typu IPA,APA. Wyrazista goryczka charakterystyczna dla tych piw  przykrywa ostrość potrawy czyniąc ją łagodniejszą.

2 2 Easy Resize.com

Eksperymentujmy i szukajmy nowych fantastycznych połączeń bogatych w smakach i aromatach piw kraftowych z prostymi ,a może bardziej wyszukanymi potrawami. Poszerzajmy swoje kulinarne horyzonty i dzielmy się doświadczeniami spędzając czas na degustacji w gronie przyjaciół  i pozytywnie zakręconych ludzi.

Smacznego  i dobrej zabawy!

 

Dziękujemy za lekturę!
Piotr & Piotr

Może piwko? :)

Wybierz swój ulubiony gatunek:

Ta strona korzysta z ciasteczek – sprawdź naszą Politykę prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Czy masz skończone 18 lat?

Strona Kasta Chmielu zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Musisz potwierdzić swoją pełnoletność, fakt, iż zawartość strony nie została Ci narzucona i że chcesz zapoznać się z jej zawartością na własną odpowiedzialność.