Coraz bardziej świadoma degustacja piwa rzemieślniczego
Rozpoczął się sezon letni, sezon grillowy i w zasadzie sezon na picie czy raczej degustację piwa kraftowego. To czas, kiedy piwo rzemieślnicze spożywamy z największą przyjemnością. Robimy to z coraz większą świadomością. Częściej zastanawiamy się jakie piwo wybrać , chcąc ugasić pragnienie w upalne dni. Czy ma to być tradycyjny Pilsner, piwo z goryczką typu IPA lub APA, czy też bardzo popularne i lubiane w okresie letnim tzw. sour, czyli kwaśne piwo z dodatkiem naturalnych owoców. (mango, marakuja, winogrono czy calamansi).
Coraz częściej też spożywamy piwo do posiłku lub wręcz dodajemy je podczas gotowania naszych ulubionych potraw. W ostatnim czasie piwo stało się ważnym składnikiem wielu potraw. Łączenie go z jedzeniem pozwala wydobyć z potrawy niespotykany dotąd smak czy aromat. Używając świadomie piwa, jako jednego ze składników podczas przygotowania potraw, możemy z powodzeniem zastąpić bezsmakową wodę. Wtedy potrawy nabierają bogatszego, pełniejszego smaku. Piwa rzemieślnicze sprawdzą się doskonale w przygotowaniu dań mięsnych oraz deserów.
Wołowina w ciemnym piwie
Ciemne piwa kraftowe typu– Porter, Stout warto wykorzystać do przygotowania dania mięsnego na bazie wołowiny. Słody, karmel czy cukier z piwa, podczas pieczenia wołowiny w zdecydowany sposób poprawia smak tego mięsa. Jest balansem dla jego słonych nut. Ciemne piwa świetnie poprawiają karmelizację czerwonego mięsa. Rozbijają cząstki tłuszczu , powodując w ten sposób przenikanie go do włókien mięsa ,czyniąc je bardziej soczystym. W przypadku wołowiny sezonowanej na sucho i mocno marmurkowej, a przygotowywanej następnie z piwem typu Porter Bałtycki wyczuwa się nuty i aromaty orzechowe.
Tak niewiele potrzeba, by jeszcze bardziej podkreślić już i tak doskonały, wyjątkowy smak wołowiny. Piwo kraftowe i wołowina to poezja smaku i aromatu.
Nie obawiaj się, próbuj ! Odpowiednie piwa kraftowe już masz na www.kastachmielu.pl, lub Poznań ul. Obornicka 306, a dobrą wołowinę znajdziesz w wyspecjalizowanych sklepach.
Białe mięso, a piwo
Piwo zaraz obok wina w kuchni to wspaniałe, pełne świeżości uzupełnienie potraw. Wydawać by się mogło że najbardziej popularny przedstawiciel „białego” mięsa kurczak czy indyk to tak typowy smak, że już nic z nim nie można zrobić. Po raz kolejny możemy się przekonać, iż dodając do tych „ptaszków” odrobinę piwa kraftowego zmienimy ich smak i przełamiemy kolejny raz stereotypy. Wydaje się, że najlepszymi piwami rzemieślniczymi są piwa typu Farmhouse czy Saison. Są to piwa owocowe, bardzo nasycone dwutlenkiem węgla. Zarówno owoc jak i większe nasycenie dwutlenku węgla powodują wyostrzenie smaku białego mięsa, oczyszczają nasze podniebienia z tłuszczu, oleju czy słoności przyrządzanej potrawy z kurczaka czy indyka. Ponadto aromaty chmielowe doskonale komponują się z drobiem.
Potrawy południowe z/w piwie
Coraz bardziej popularne owoce morza wyśmienicie komponują się z piwami kraftowymi. Naszym zdaniem do potraw południowych piwo smakuje lepiej niż wino. Odpowiedz jest bardzo prosta. Piwo jako przystawkę pitną podaje się chłodniejsze niż wino, co jest istotne szczególnie w upalne dni. Piwa słodkawe, pszeniczne, miodowe czy witbiery dzięki swojemu aromatowi doskonale podbijają słodycz owoców morza. Okrywają powierzchnię przegrzebków, krabów, homarów czy krewetek delikatnymi wręcz aksamitnymi nutami pochodzącymi z owsa używanego podczas warzenia piwa.
Cóż dodać więcej – usmaż owoce morza na maśle z dodatkiem czosnku i degustuj je popijając wyśmienitym schłodzonym piwem pszenicznym czy Witbierem. Dla osób lubiących słodycz w tych potrawach mamy inną propozycję – dodajcie odrobinę piwa miodowego. Miód w gębie😊
Zupa lub gulasz z piwem?
Bardzo syte i pożywne, a zarazem bardzo gęste i bogate zupy czy gulasze, aż się proszą, by wzbogacić je odrobiną (wedle gustu oczywiście😊) dobrego piwa rzemieślniczego. Potrawy te gotowane zazwyczaj dłużej i na wolnym ogniu doskonale jest „podlewać” dość wyrazistym piwem kraftowym np. typu Stout, RIS, Bock czy Weizenbock .Aromatyczne nuty wędzenia i pieczonego chleba zawarte w tego typu piwach wyraźnie podkręcają smak przyrządzanych potraw. Są fantastyczną ucztą dla naszych kubków smakowych. Nadają charakteru potrawom.
Smakowite połączenia
Łączenie piwa z potrawami może odbywać się na wiele sposobów i daje duże możliwości. Jednym z nich jest zasada łączenia podobieństw Kierując się tą zasadą proponujemy zestawienie ciasta czekoladowego z mlecznym stoutem, piwem ciemnym o charakterystycznym intensywnym smaku i aromacie. Doskonale łączy się tu słodycz ciasta z nutami kawy i gorzkiej czekolady zawartych w piwie. Dla kontrastu podamy propozycję połączenia piwa i potraw opartych na różnicach w smakach. Frytki i sól, a z drugiej zimne, kwaśne i bardzo orzeźwiające piwo pszeniczne. Spróbujcie, doznania niezapomniane Kolejna propozycja dość prosta, a zarazem wyrafinowana. Wędzone sery, wędliny czy ryby w połączeniu np. z piwem rzemieślniczym typu Koźlak czy Rauchmarzen. Brzmi fantastycznie! Potrawy pikantne, słodko-kwaśne charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej doskonale komponują się z piwami typu IPA,APA. Wyrazista goryczka charakterystyczna dla tych piw przykrywa ostrość potrawy czyniąc ją łagodniejszą.
Eksperymentujmy i szukajmy nowych fantastycznych połączeń bogatych w smakach i aromatach piw kraftowych z prostymi ,a może bardziej wyszukanymi potrawami. Poszerzajmy swoje kulinarne horyzonty i dzielmy się doświadczeniami spędzając czas na degustacji w gronie przyjaciół i pozytywnie zakręconych ludzi.
Smacznego i dobrej zabawy!