Gatunek: APA

American Pale Ale to jeden z podstawowych stylów piwnych, wywodzący się ze Stanów Zjednoczonych. W aromacie znaleźć możemy grejpfruty, pomarańcze i cytryny, z owoców tropikalnych – mango, papaję i liczi.

Gatunki piw

Browar

Więcej opcji...
  • Piwo „APA” Browar Gnieźnieński

    6,60 
    Do koszyka
  • Piwo „Hazy Morning” Browar Pinta

    9,80 
    Do koszyka
  • Piwo „Getaway” Browar Maryensztadt

    10,90 
    Czytaj dalej
  • Piwo „APA” Browar Grodzisk

    6,90 
    Do koszyka
  • Piwo „Esteban APA” Browar Inne Beczki

    9,90 
    Do koszyka
  • Piwo „Detektyw” Browar Gościszewo

    7,80 
    Czytaj dalej
  • Piwo „Readymade” Browar Maryensztadt

    9,90 
    Czytaj dalej
  • Piwo „APA Klasyczne” Browar Birbant

    8,40 
    Czytaj dalej
  • Piwo „Labirytm” Browar Nepomucen

    8,90 
    Czytaj dalej
  • Piwo „A Ja Pale Ale” Browar Pinta

    9,40 
    Do koszyka
  • Piwo „Butterfly” Browar Wrężel

    9,80 
    Czytaj dalej
  • Piwo „Jasny Grom” Browar Perun

    9,30 
    Do koszyka

Więcej informacji o gatunku piwa APA

Amerykańska inspiracja angielskim browarnictwem

APA to odpowiedź na angielską wersję English Pale Ale, wykorzystującą drożdże, chmiele, słody i wodę. Amerykańska wersja jest jednak jaśniejsza, oraz mniej wyczuwamy w niej karmelowego zapachu i smaku, w porównaniu do EPA.

Jeszcze zanim IPA (India Pale Ale) stała się numerem jeden na nowofalowej, kraftowej scenie, to właśnie APA zajmowała miejsce na podium i była podstawowym piwem w warzelniach rzemieślniczych.

Dziś ten styl znajdziemy w każdym browarze, w przeróżnych odsłonach. Do jego warzenia używane są drożdże górnej fermentacji. Podstawowa wersja charakteryzuje się klarowną, złotą barwą. Piana występuje w kolorze białym i najczęściej jest drobnopęcherzykowa, długo się utrzymuje.

Aromaty piwa APA

W aromacie znaleźć możemy grejpfruty, pomarańcze i cytryny, z owoców tropikalnych – mango, papaję i liczi, a to wszystko za sprawą nowofalowych odmian amerykańskich chmieli. Mogą występować również nuty żywiczne.

Słodowość tego piwa możemy ocenić od słabej do umiarkowanej, pod postacią ciasteczek, świeżego zboża, chleba.

Wyróżniamy jeszcze dwa rodzaje APA – Hazy oraz Juicy. Oba charakteryzują się sporą mętnością, są praktycznie nieprzejrzyste, oraz dużą owocowością – co wynika z pracy drożdży.

Juicy APA będzie bardzo soczyste, przypominające sok. American Pale Ale to piwo o wyczuwalnej goryczce chmielowej, od umiarkowanej do mocnej. Bardzo orzeźwiające, na finiszu wytrawne. To bardzo dobra pozycja dla osób dopiero zaczynających swoją przygodę z piwami rzemieślniczymi.

Warto znać początki piwa APA

Angielscy osadnicy przybywający do ameryki nie zabierali ze sobą piwa, gdyż jego transport był zbyt drogi. Dlatego warzyli piwa z tego co mogli znaleźć w nowym świecie. Na początku były to piwa dyniowe do warzenia, których jak nie trudno się domyśleć wykorzystywano dynie – piwo nazwano pumpkin ale.

Dopiero w późniejszym czasie zaczęto przywozić sadzonki chmielu i wykorzystywać go do produkcji piwa rzemieślniczego APA.

Czy chcesz zgłębić wiedzę o piwach rzemieślniczych?

Zajrzyj na bloga, w którym opisujemy nasze doświadczenia z kraftowymi trunkami, lub wpadnij do nas do sklepu i porozmawiajmy osobiście. Zapraszamy:

Ta strona korzysta z ciasteczek – sprawdź naszą Politykę prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Czy masz skończone 18 lat?

Strona Kasta Chmielu zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Musisz potwierdzić swoją pełnoletność, fakt, iż zawartość strony nie została Ci narzucona i że chcesz zapoznać się z jej zawartością na własną odpowiedzialność.