American Pale Ale to jeden z podstawowych stylów piwnych, wywodzący się ze Stanów Zjednoczonych. W aromacie znaleźć możemy grejpfruty, pomarańcze i cytryny, z owoców tropikalnych – mango, papaję i liczi.
APA to odpowiedź na angielską wersję English Pale Ale, wykorzystującą drożdże, chmiele, słody i wodę. Amerykańska wersja jest jednak jaśniejsza, oraz mniej wyczuwamy w niej karmelowego zapachu i smaku, w porównaniu do EPA.
Jeszcze zanim IPA (India Pale Ale) stała się numerem jeden na nowofalowej, kraftowej scenie, to właśnie APA zajmowała miejsce na podium i była podstawowym piwem w warzelniach rzemieślniczych.
Dziś ten styl znajdziemy w każdym browarze, w przeróżnych odsłonach. Do jego warzenia używane są drożdże górnej fermentacji. Podstawowa wersja charakteryzuje się klarowną, złotą barwą. Piana występuje w kolorze białym i najczęściej jest drobnopęcherzykowa, długo się utrzymuje.
W aromacie znaleźć możemy grejpfruty, pomarańcze i cytryny, z owoców tropikalnych – mango, papaję i liczi, a to wszystko za sprawą nowofalowych odmian amerykańskich chmieli. Mogą występować również nuty żywiczne.
Słodowość tego piwa możemy ocenić od słabej do umiarkowanej, pod postacią ciasteczek, świeżego zboża, chleba.
Wyróżniamy jeszcze dwa rodzaje APA – Hazy oraz Juicy. Oba charakteryzują się sporą mętnością, są praktycznie nieprzejrzyste, oraz dużą owocowością – co wynika z pracy drożdży.
Juicy APA będzie bardzo soczyste, przypominające sok. American Pale Ale to piwo o wyczuwalnej goryczce chmielowej, od umiarkowanej do mocnej. Bardzo orzeźwiające, na finiszu wytrawne. To bardzo dobra pozycja dla osób dopiero zaczynających swoją przygodę z piwami rzemieślniczymi.
Angielscy osadnicy przybywający do ameryki nie zabierali ze sobą piwa, gdyż jego transport był zbyt drogi. Dlatego warzyli piwa z tego co mogli znaleźć w nowym świecie. Na początku były to piwa dyniowe do warzenia, których jak nie trudno się domyśleć wykorzystywano dynie – piwo nazwano pumpkin ale.
Dopiero w późniejszym czasie zaczęto przywozić sadzonki chmielu i wykorzystywać go do produkcji piwa rzemieślniczego APA.
Zajrzyj na bloga, w którym opisujemy nasze doświadczenia z kraftowymi trunkami, lub wpadnij do nas do sklepu i porozmawiajmy osobiście. Zapraszamy:
OWI-TRADE Piotr Czechowski
ul. Obornicka 306, 60-691 Poznań
NIP: 778 014 40 59
e-mail: sklep@kastachmielu.pl
tel: +48 795 157 321
Nr konta
70 1050 1520 1000 0097 4120 5943
Nasz sklep zlokalizowany jest 2 kilometry od Ronda Obornickiego w Poznaniu, wyjeżdżając w kierunku Obornik. Dodatkowym atutem jest możliwość zaparkowania przed sklepem, ale jeśli wolicie komunikację miejską, to także znajdziecie dogodne połączenie niemal z każdego zakątka Poznania.
Zapraszamy!
pon – pt: 11:00 – 19:00
sob: 10:00 – 16:00
Ta strona korzysta z ciasteczek – sprawdź naszą Politykę prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.