Gatunek: ALE

Pojęcie określające bardzo dużą grupę piw warzonych za pomocą drożdży górnej fermentacji i w  wyższych temperaturach – 15-25 stopni Celsjusza.
W tej grupie piw często spotykamy aromaty przypraw jak np. goździki czy owoców takich jak banany, jabłka, nektarynki, gruszki, brzoskwinie czy truskawki.

Gatunki piw

Browar

Więcej opcji...
  • Piwo „Mango Ale” Browar Grodzisk

    5,90 
    Czytaj dalej
  • Piwo „Wysoczone Czerwone winogrono & Wiśnia” Browar Sady

    11,30 
    Do koszyka
  • Piwo „Owsiane” Browar Dobry Browar z Gniezna

    13,10 
    Czytaj dalej
  • Piwo „Zordodruid-różowa guawa” Browar Harpagan

    10,90 
    Czytaj dalej
  • Piwo „Zordodruid-biała guawa” Browar Harpagan

    10,90 
    Czytaj dalej
  • Piwo „CBD Pale Ale” Browar Hemp & Brew

    13,90 
    Do koszyka
  • Piwo „Summer ALE” Browar Szreniawa

    10,20 
    Do koszyka
  • Piwo „Kontenerowiec” Browar Zakładowy

    12,70 
    Czytaj dalej
  • Piwo „LSD” Browar Moczybroda

    11,40 
    Czytaj dalej
  • Piwo „Acido” Browar Nepomucen

    10,90 
    Do koszyka
  • Piwo „Bramble Rumble” Browar Ale Browar

    12,90 
    Czytaj dalej
  • Piwo „Peacho Lina” Browar Ale Browar

    12,90 
    Czytaj dalej

Więcej informacji o gatunku piwa ALE

Metoda warzenia ALE powstała dopiero w XIX wieku.

Do tego czasu wszystkie piwa były warzone metodą dolnej fermentacji w znacznie niższych temperaturach. Cechą charakterystyczną używanych drożdży jest fakt, iż podczas fermentacji utrzymują się one na powierzchni brzeczki tworząc swego rodzaju kołderkę.

Podczas tego procesu uwalniane są z drożdży do piwa masy substancji dające bardzo bogatą gamę smaków, niespotykanych aromatów, kolorów i innych dodatków wpływających w bardzo istotny sposób na walory powstającego piwa.

Dlatego w tej grupie piw często spotykamy aromaty przypraw (np. goździki), owoców (banany, jabłka, nektarynki, gruszki, brzoskwinie czy truskawki).

Mnogość rodzajów piwa ALE

Dzisiaj można wyróżnić dziewięć podstawowych odmian piw produkowanych metodą górnej fermentacji. Są to:

Russion Imperial Stout – to mocne ciemne piwo ,o wysokim poziomie alkoholu, szerokiej gamie smaków i aromatów owocowych, wanilii i przypraw.

Stout – To również piwo ciemne, pochodzące z Wielkiej Brytanii, może być wytrawne lub słodkie, może być z dodatkiem laktozy.

Barley wine, Rye wine czy Wheat wine – są one aromatyczne i mocne. Również cała gama piw pszenicznych z dodatkami owocowymi lub bez. To piwa lekkie, białe lub ciemne, zamglone, z aromatem bananów i goździków.

Piwa z Wysp Brytyjskich – Są smaczne, lekkie, mało wysycone ,o delikatnym smaku i aromacie.

IPA – o znacznym nachmieleniu i goryczce.

Red ALE – piwa o barwie czerwonej produkowane z wielu odmian słodu

APA – amerykańskie odmiany angielskiego piwa oparte na chmielach z USA.

Farmhouse ALE – tradycyjne piwo belgijskie, sezonowe, słabe, czasami owocowe.

Czy chcesz zgłębić wiedzę o piwach rzemieślniczych?

Zajrzyj na bloga, w którym opisujemy nasze doświadczenia z kraftowymi trunkami, lub wpadnij do nas do sklepu i porozmawiajmy osobiście. Zapraszamy:

Ta strona korzysta z ciasteczek – sprawdź naszą Politykę prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Czy masz skończone 18 lat?

Strona Kasta Chmielu zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Musisz potwierdzić swoją pełnoletność, fakt, iż zawartość strony nie została Ci narzucona i że chcesz zapoznać się z jej zawartością na własną odpowiedzialność.